eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Holtan találták a Fehéroroszországba szökött lengyel katonát

Emil Czeczko korábban azt állította, "szervezett gyilkosságokban" vett részt migránsok ellen.

Holtan találták csütörtökön a fehérorosz fővárosban, Minszkben Emil Czeczko lengyel katonát, aki tavaly decemberben Fehéroroszországba dezertált - közölte a fehérorosz Nyomozó Bizottság (SZK).

A tájékoztatás szerint a hivatal "a történtek minden lehetséges verzióját" vizsgálja, beleértve az esetleges idegenkezűséget is.

A nyomozó csoport rögzítette a helyszínen talált nyomokat.

A halál pontos okának megállapítása érdekében igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot rendeltek el.

Tavaly december 21-én a lengyel ügyészség dezertálással vádolta meg a Fehéroroszországba szökött katonát.

Az SZK honlapján korábban megjelent közlemény szerint a büntetőügy vizsgálatakor Emil Czeczko elmondta, hogy 2021. június 8-tól kezdve társaival együtt "szervezett gyilkosságokban" vett részt a határvidéken és a lengyel Siemianówka település közelében. Azt állította, hogy többször is résztvevője vagy tanúja volt ilyen bűncselekményeknek.

Elmondása szerint a meggyilkoltak között a lengyel határon át Nyugat felé tartó migránsok voltak, köztük nők és gyermekek, valamint két, külföldieket segítő önkéntes. Azt állította, hogy több, mint 240 embert gyilkoltak meg, és a lengyel biztonsági erők speciálisan előkészített gödrökben tömegesen földelték el az áldozatokat az erdőben.

A lengyel hatóságok cáfolták ezeket az állításokat. A lengyel közszolgálati televízió hírcsatornája, a TVP Info úgy értesült, hogy Czeczkót korábban anyjának testi és pszichikai bántalmazásáért ítélte el a bíróság, szökése előtt néhány nappal pedig azzal gyanúsították meg, hogy kábítószer hatása alatt autót vezetett.

A lengyel-fehérorosz határon tavaly csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak. A migrációs nyomás októberben érte el tetőfokát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×