eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Cellafolyosó a berlini Hohenschönhausen börtönmúzeumban 2019. július 7-én. Az épület a második világháborút követően, 1946-ban a szovjet megszállási övezet központi börtönévé vált, majd 1951-ben az NDK Állambiztonsági Minisztériumának állambiztonsági szolgálata, a Stasi átvette és kibővítette. A szovjet mintára kiépített államhatalom vélt ellenségeinek tartott politikai foglyok ezreit hallgatták ki és tartották fogva az épületegyüttes falai között 1989-ig. A vasfüggöny lehullása után pár évvel, 1994-ben nyilvánították emlékműnek, jórészt eredeti állapotukban megőrizve a berendezéseket, hogy a látogatók hiteles képet kapjanak az egykor hírhedt intézményről.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Megfigyelte a keletnémet titkosszolgálat az új kancellárt

"Ez nem szép dolog, de hát ez van" – mondta a hírre a Olaf Scholz.

Az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági minisztériuma (Stasi) információkat gyűjtött Olaf Scholz jelenlegi német kancellárról – jelentette a Bild című német lap.

A Bild a Stasi iratanyagát kezelő szövetségi levéltártól (Bundesarchiv) származó adatok alapján azt írja, hogy a keletnémet állambiztonság évekig megfigyelte Olaf Scholzot és külön aktát vezetett róla a nyolcvanas években.

Olaf Scholz akkoriban pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetének (Jusos) tisztségviselőjeként, és egyre nagyobb tekintélyű vezetőjeként tevékenykedett. Többször járt az NDK-ban, 1988-ban már a Jusos elnökhelyetteseként.

De

nemcsak az NDK-ban tartották megfigyelés alatt, hanem Hamburgban is, ahol helyi politikusként, majd ügyvédként dolgozott.

A Stasi nyugati ügynökei 1978 és 1987 között legalább 19 jelentést állítottak össze róla. Főleg az aktuális politikai ügyekről, például az amerikai nukleáris fegyverek nyugat-németországi állomásoztatásáról vallott nézetei érdekelték őket.

A Stasi több mint 110 kilométernyi fennmaradt iratanyagát és egyéb dokumentumait – például mintegy 1,7 millió fényképet, mikrofilmet és diafelvételt – kezelő Bundesarchiv megerősítette, hogy a Bild megkeresésére kiadták a decemberben hivatalba lépett kancellárral kapcsolatos anyagokat.

A kormányfő Berlinben egy másik ügyben, Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után tartott tájékoztatón, kérdésre válaszolva elmondta: "természetesen tudok arról, hogy engem is megfigyeltek".

"Ez nem szép dolog, de hát ez van"

– mondta a nyilvánosság előtt rendszerint szűkszavú politikus.

Nyitóképünkön: Cellafolyosó a berlini Hohenschönhausen börtönmúzeumban. Az épület a második világháborút követően, 1946-ban a szovjet megszállási övezet központi börtönévé vált, majd 1951-ben az NDK Állambiztonsági Minisztériumának állambiztonsági szolgálata, a Stasi átvette és kibővítette. A szovjet mintára kiépített államhatalom vélt ellenségeinek tartott politikai foglyok ezreit hallgatták ki és tartották fogva az épületegyüttes falai között 1989-ig. A vasfüggöny lehullása után pár évvel, 1994-ben nyilvánították emlékműnek.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×