eur:
393.78
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Védőmaszkos nő megy a 2022-es pekingi téli olimpia és paralimpia emblémái előtt az eseményt előkészítő bizottság pekingi székházának közelében, a Soukang Parkban 2021. december elsején. Az ötkarikás téli játékokat 2022. február 4. és február 20. között rendezik a kínai fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Súlyos gondokat okoz a kínai zéró-Covid stratégia

Az olimpia előtt hetekkel még mindig kitörések elfojtásán dolgozik az ország.

Miután egy nőt lejárt koronavírus-tesztje miatt késlekedve fogadott egy hsziani kórház, így az épület előtt vetélt el, egy vezető kínai tisztviselő arra figyelmeztette az ország kórházait, ne utasítsák el a betegeket. A hivatalos adatok szerint napok óta 160-170 körül alakul az új fertőzöttek száma Kínában.

Hszianban 16 napja él zárlat alatt a város 13 millió lakosa: a hatóságok szerint itt már sikerült ellenőrzés alá vonni a kitörést a Reuters cikke szerint.

Nem küldhetnek el csak úgy bárkit

A helyi lakosok az élelmiszerekhez és az orvosi ellátáshoz való hozzáférés korlátozására is panaszkodtak, az állapotos, gyermekét elvesztő nő története pedig hatalmas hullámokat vetett a közösségi médiában. A kórház egy dolgozója azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy vizsgálják az esetet, és

a nőt az akkor érvényes korlátozásokat betartva küldték el,

további kommentárt azonban nem kívánt fűzni az esethez.

Szun Csunlan kínai miniszterelnök-helyettes azt mondta, "fájdalmasan és mélységesen szégyelli", hogy az emberek nehezen jutnak kórházi ellátáshoz Hszianban - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

"Az egészségügyi intézmények nem utasíthatnak el betegeket akármilyen ürüggyel a koronavírus kapcsán" - idézték Szunt.

Több hasonló történet is kering a neten

Egy, az Instagramhoz hasonló kínai platformon arról írt egy lakos, hogy apját sem fogadták a kórházban, mivel közepes rizikójú területén élt a városnak. A férfi szívrohamban hunyt el. A posztot lánya később azzal egészítette ki, hogy amikor apjának az állapota rosszabbodott, több óra elteltével, már fogadták őt, de a késés túl nagy volt ahhoz, hogy életét is meg tudják menteni.

Egy videó is felkerült az internetre, amelyben egy karanténhotelbe kényszerült nő könyörög egy dolgozónak, hogy segítsen egészségügyi betéthez jutnia. A posztoló később azt írta, megkapta, amit kért, és már sajnálja a videó feltöltését.

Egy helyi internethasználó a helyzetet úgy foglalta össze:

senki sem érdekel, miben halnak meg az emberek, ha az nem koronavírus.

Egy másik kommentelő azt írta: a koronavírus nem öli meg az embert, de a bürokraták igen.

Az olimpia előtt küzdenek a vírus ellen

Más országokhoz képest a kínai esetszámok alacsonyak és az omikront sem mutatták még ki, a február 4-én Pekingben és a szomszédos Hebei tartományban kezdődő téli olimpiai játékok előtt, valamint a kevesebb mint két hét múlva kezdődő holdújévi utazási szezon miatt azonban fontos lenne leszámolni a kitöréssel. Kína továbbra is ragaszkodik a pandémia kezdete óta gyakorolt zéró Covid stratégiájához, de a közelmúlt eseményei egyre komolyabb kritikák fogalmazódnak meg a lakosság irányából ezzel kapcsolatosan.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×