eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Koronavírus-tesztre várakoznak autósok egy tesztállomás előtt Houstonban 2021. december 30-án. Az Egyesült Államokban az új típusú koronavírus omikron variánsa terjedése sokakat késztet arra, hogy teszteltessék magukat az ideiglenes tesztállomásokon.
Nyitókép: MTI/AP/Houston Chronicle/Jon Shapley

Drámai adatok, csaknem függőlegesbe váltott a járványgörbe az Egyesült Államokban

Új rekord a koronavírus-járványban, egymilliónál is több új fertőzöttet regisztráltak hétfőn.

Egymilliónál is több új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hétfőn az Egyesült Államokban, ilyen sok egy nap alatt még soha nem volt - derült ki a Johns Hopkins baltimore-i egyetem összesítéséből. Az adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban elkezdődött a járvány ötödik hulláma, a fertőzöttek száma a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt indult növekedésnek.

A hétfőn feljegyzett 1,084 millió fertőzött csaknem kétszer annyi, mint az egy héttel korábbi 544 329.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi tanácsadója már vasárnap figyelmeztetett arra, hogy

a járványgörbe csaknem függőlegesen emelkedik.

Az eddigi rekordot - 590 576 fertőzöttet - december 30-án regisztrálták.

Az aktív betegek száma (forrás: Worldometers)
Az aktív betegek száma (forrás: Worldometers)
A napi új betegek száma és a hétnapos mozgóátlag (forrás: Worldometers)
Az új betegek napi száma és a hétnapos mozgóátlag (forrás: Worldometers)

A halálos áldozatok száma viszont nem nőtt meg jelentősen: hétfőn 1693 koronavírushoz köthető haláleset történt. Ugyanakkor az adatokat az ünnepek miatt fokozott óvatossággal kell kezelni, illetve a korábbi járványhullámokban is az volt a jellemző, hogy a betegségek lefolyása miatt az elhunytak számának mozgása néhány héttel követte az új fertőzöttek számára vonatkozó adatokat.

A napi új halálozások száma és a hétnapos mozgóátlag (forrás: Worldometers)
A napi új halálozások száma és a hétnapos mozgóátlag (forrás: Worldometers)

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) becslései szerint az esetek több mint 58 százalékát december végén az omikron variáns okozta. A kórházban ápoltak száma csökkent, de a hatóságok előrejelzése szerint a következő hetekben újra jelentősen növekedik majd.

A Johns Hopkins Egyetem koronavírus-térképe 2022. január 4-én, az amerikai adatokkal frissítve. Az interaktív térkép és a további adatok a képre van ide kattintva érhetők el.
A Johns Hopkins Egyetem koronavírus-térképe 2022. január 4-én, magyar idő szerint 13.30-kor. A frissülő, interaktív térkép és a további adatok a képre vagy ide kattintva érhetők el.

A 330 millió lakosú Egyesült Államokban eddig 56,2 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal, és több mint 827 ezren vesztették életüket miatta. Ott tartják számon a legtöbb fertőzöttet a világon. Az amerikaiak 62 százaléka teljes átoltottsággal rendelkezik, 33,4 százalékuk pedig az emlékeztető oltást is megkapta.

(A nyitóképen: koronavírus-tesztre várakoznak autósok egy tesztállomás előtt Houstonban 2021. december 30-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×