eur:
394.95
usd:
363.36
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Diákok sorban állnak, hogy beoltassák magukat az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni, az Indiai Szérumintézet (Serum Institute of India) által Covishield néven gyártott vakcinájával az indiai Haidarábádban 2021. június 11-én, amikor a külföldre készülő diákokat oltják.
Nyitókép: MTI/AP/Mahes Kumar A

Kedvező árral intézhet nagy tételű vakcinabeszerzést a COVAX

A Világbank és a kis és közepes jövedelmű országok védőoltással történő ellátására létrehozott COVAX program hétfőn ismertette a globális vakcinaelosztás felgyorsítását célzó pénzügyi mechanizmust.

A mechanizmus lehetőséget nyújt a COVAX számára, hogy kedvező árakon nagyobb tételekre adhasson le előrendelést a vakcinagyártó cégeknél a Világbank és más nemzetközi fejlesztési bankok finanszírozásával.

"A fejlődő országok számára továbbra is az egyik legnagyobb kihívás a védőoltásokhoz való hozzáférés, mert ezáltal képesek csak megvédeni a lakosságot a koronavírus-járvány egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaitól" - jelentette ki David Malpass, a Világbank elnöke.

"Ez a mechanizmus új forrásokat szabadít fel és lehetőséget nyújt az államoknak a vakcinák gyorsabb beszerzésére. Emellett átláthatóságot is biztosít a védőoltások elérhetősége, ára és a szállítási határidők terén is" - tette hozzá Malpass.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség közös, az oltóanyagok méltányos elosztására irányuló COVAX program, valamint a Világbank egyezménye lehetőséget teremt a kis- és közepes jövedelmű országok számára, hogy további védőoltásokhoz jussanak azon felül, amit már most is térítésmentesen megkapnak az említett programon keresztül.

A pénzügyi mechanizmusról szóló megállapodás hátterében az áll, hogy a kis jövedelmű országok lakosainak mindössze 1,1 százaléka kapta meg eddig valamelyik, koronavírus elleni vakcina legalább az első dózisát, míg nemzetközi összehasonlításban ez az arány 26,9 százalék az Our World in Data nevű oxfordi statisztikai intézet kimutatása alapján. Egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a járvány tovább fog terjedni és újabb vírusmutációk keletkezhetnek, míg a globális lakosság nagy részét be nem oltják.

A COVAX programban eddig 122 millió adag oltóanyagot juttattak 136 országba és jó úton halad annak a célkitűzésnek az elérésére, hogy az év végéig összesen több mint 200 millió adag koronavírus elleni vakcinával lássák el a rászoruló országokat.

A pénzügyi mechanizmusban további mintegy 430 millió vakcina beszerzését tervezik 2021 vége és 2022 évközepe között.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×