eur:
394.97
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Blokkolta Alekszej Navalnij honlapját és sok másikat az orosz internetfelügyelet

Az ellenzéki politikus jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti Oroszországban.

Az orosz internetfelügyelet (Roszkomnadzor) blokkolta Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus honlapját (navalny.com) és további 48 olyan honlapot, amelyet vele kapcsolatban álló emberek vagy szervezetek tartanak fent – közölték Navalnij munkatársai.

A Roszkomnadzor hétfőtől blokkolja a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványához (FBK), valamint a jogutódjának számító Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványához (FZPG), illetve a Navalnij-törzsek nevű mozgalomhoz köthető oldalakat – erről tájékoztatta a felügyelet a TASZSZ orosz hírügynökséget.

Az orosz internetfelügyelet tájékoztatása szerint a főügyészség hétfőn kérte az FBK-hoz, az FZPG-hez, valamint a Navalnij-törzsekhez köthető honlapok elérésének korlátozását a moszkvai városi bíróság júniusi ítéletére hivatkozva, amely előírta ezeknek a tevékenységeknek a beszüntetését és betiltását "szélsőséges tevékenységek folytatása" miatt.

Korábbi beszámolók szerint a hatóságok blokkolták a hozzáférést Navalnij RoszZSKH és RoszJAma nevű projektjeinek honlapjához is.

A Roszkomnadzor szerint miként arra a főügyészség is rámutatott, az említett internetes forrásokat "tiltott szélsőséges tevékenységek folytatására és népszerűsítésére" használják.

A Reuters hírügynökség szerint a fejleménnyel összefügghet az is, hogy Oroszországban szeptemberben parlamenti választásokat tartanak.

Navalnij csapata a közösségi médiában annak az aggodalmának adott hangot, hogy a hatóságok ezt követően az "okos szavazással" kapcsolatos honlapokra csapnak le. Az ilyen honlapokon tanáccsal látják el a választópolgárokat arra vonatkozóan: kire szavazzanak a kormányzó Egységes Oroszország párt legesélyesebb jelöltjével szemben.

A Navalnijhoz közel álló Leonyid Volkov közölte a Telegram közösségi oldalon: hamarosan ismertetik, hogy mi módon kerülik meg a hatósági blokádot.

Navalnij már a júniusi ítélethirdetést követően az Instagramon azt írta, hogy csapata alkalmazkodik majd a körülményekhez, és folytatja a küzdelmet a korrupció ellen, valamint az igazságos bíróságokért és a törvény előtti egyenlőségért.

Az ellenzéki politikus jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti Oroszországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×