eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kerítéssel zárták le a lengyelországi Radoszyce és szlovákiai Palota közötti határátkelőt 2021. július 6-án. Miután Szlovákiában elkezdett nőni a koronavírus delta variánsával megfertőződött emberek száma, a lengyel hatóságok lezártak több kisebb határátkelőt.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz

Európa-szerte terjed a Delta-fertőzés, és vele az új szigorítások bevezetése

A Delta-vírus gyors terjedésével szembesülve Európa politikai vezetői továbbra is az oltások felvételét szorgalmazzák, helyenként egyes szakmában kötelezővé is téve felvételét. Mindeközben láthatóan terjed a "francia minta", azaz a nyilvános helyek (vagy egyes helyeken akár a munkahelyek) látogatásának védettségi igazolványhoz kötése.

Németországban a Koch Intézet egyetlen nap alatt 1890 új fertőzést regisztrált, a 100 ezer főre jutó fertőzöttségi arány pedig hét nap alatt több mint megduplázódott. Kancellárságának talán utolsó nagyobb nyári sajtóértekezletén Angela Merkel ennek kapcsán is jegyezte meg a Deutsche Welle jelentése szerint, hogy a következő két hét adatai kritikusak lehetnek, nem kizárva újabb korlátozások bejelentését.

Addig is fontos, hogy minél többen beoltsák magukat – hangsúlyozta a 16 év után heteken belül leköszönő kancellár.

„Védjék magukat és védjék szeretteiket”, intette hallgatóságát, hangsúlyozva, hogy „minden oltás egy apró lépés vissza a normális élethez”.

Az oltás fontosságát hangsúlyozta szinte vele egyidőben római sajtóértekezletén Mario Draghi olasz miniszterelnök is, abból az alkalomból, hogy kormánya úgy döntött: „francia mintára” olasz földön is helyi védettségi igazoláshoz kötik augusztus 6-ától egy sor nyilvános hely látogathatóságát. Így az igazolvány felmutatása lesz szükséges éttermekben, bárokban, kávézókban, uszodákban, sport és kulturális rendezvényeken, múzeumokban, szakmai tanácskozásokon, kongresszusokon, vagy éppen wellness-klubokban.

A legfrissebb adatok szerint Olaszországban július 20-ra szintén mintegy megduplázódott egy hét alatt az új fertőzések száma, elérve kevés híján a 20 ezret.

Az országban éppen ezért az év végéig meghosszabbították a rendkívüli állapotot, a kormány pedig kilátásba helyezte, hogy ha a helyzet nem javul, akkor a védettségi igazolvány használatát kiterjeszthetik például a tömegközlekedésre és a munkahelyek személyes elérésére is.

A bejelentés kapcsán Draghi igyekezett mindenkit rávenni az oltások mielőbbi felvételére. Mint fogalmazott,

aki nincs beoltva, az beteg lesz, aki pedig beteg, az akár bele is halhat, de legalábbis halálát okozhatja másoknak, midőn tovább adja a fertőzöttségét.

„Oltás nélkül mindent le kell zárni majd megint” – figyelmeztetett az olasz kormányfő.

Gyors ütemeben terjed a vírus Franciaországban is, ahol a hét közepén 21 ezer új esetet regisztráltak, és a kormány tudományos tanácsadója, Jean- François Delfaissy péntek reggel már arról beszélt a BFM TV műsorában, hogy augusztus elejére az új esetek száma elérheti a napi 50 ezret is.

Spanyolországban tovább csökken a napfényövezeti fürdőhelyek látogatottsága. Az aktív esetek száma Ibizán 10 nap alatt megháromszorozódott, országosan pedig a 100 ezer főre jutó új megbetegedések aránya a július elejei 114 esetről 692-re nőtt e hét közepére. Különösen drámai az ugrás a 20-29 éves korosztálynál, ahol 100 ezer főre 1833 fertőzésnél tartanak.

Görögországban olyan értelmű törvénymódosítást fogadtak el, ami

felhatalmazza az egészségügyi minisztert, hogy a kötelező oltásfelvételt az egészségügyi dolgozók körén túlmenően más szakmákban is előírhassák.

Aki megtagadja az oltás elfogadását, az ideiglenesen felfüggeszthető állásából.

Az ország népessége amúgy európai átlagban nem áll rosszul az oltási arányokat tekintve: jelenleg a görögök 61 százaléka már átesett az első oltáson, 51,7 százaléka pedig mindkettőn.

A kötelező oltás híre amúgy görög földön is – Franciaországhoz hasonlóan – heves tüntetéseket váltott ki az oltásellenesek körében, Athénban visszatérőek voltak a tömegdemonstrációk, nem egyszer a rendőrökkel való összecsapáshoz is vezetve.

Mindeközben a brit kormány tudományos tanácsadója, Jeremy Ferrar a BBC 4 rádiócsatorna péntek reggeli műsorában arról beszélt, hogy a jelek szerint

célszerű lesz berendezkedni arra, hogy a Covid-vírus igazából „sohasem fog eltűnni”.

E helyett meg kell majd tanulni együtt élni vele, mint az influenzával, mindenkor ügyelve a szükséges elővigyázatossági intézkedésekre, különös tekintettel a Delta-vírushoz hasonló új variánsok állandó megjelenéseire. Az elővigyázatossági lépések között ő is kiemelt helyen említette a beoltottságot.

Brüsszelben az Európai Bizottság mindezek fényében is jelentette némileg elégedetten, hogy

a két dózissal beoltott EU-polgárok száma csütörtökre elérte a 200 millió főt, ami a felnőtt lakosság kevés híján 55 százaléka.

A bizottsági cél továbbra is az, hogy a nyár végére az európai népesség 70 százaléka teljesen be legyen oltva - hangsúlyozták Brüsszelben.

(A nyitóképen: Kerítéssel zárták le a lengyelországi Radoszyce és szlovákiai Palota közötti határátkelőt 2021. július 6-án. Miután Szlovákiában elkezdett nőni a koronavírus delta variánsával megfertőződött emberek száma, a lengyel hatóságok lezártak több kisebb határátkelőt.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×