eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban. Sajtóértesülések szerint ezen a napon a Biontech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat a vakcina sürgősségi jóváhagyását kérte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelettől (FDA).
Nyitókép: MTI/Biontech SE/EPA

Jól haladnak az oltásokkal Németországban

Elérhető a nyájimmunitás.

Hatvanmilliónál is több adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltásokból Németországban.

Legalább egy dózist a lakosság 48,1 százaléka - 40 003 604 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 25,7 százaléka - 21 350 096 ember - rendelkezik.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) számításai szerint a lakosság több mint 80 százalékának kell védettséget szereznie a Covid-19-cel szemben ahhoz, hogy megálljon a járvány.

Az intézet felmérései szerint ez elérhető. Az oltási hajlandóságot vizsgáló kutatássorozatuk (Covimo) legutóbbi, május végén közölt adatai szerint a lakosság 82,8 százaléka hajlandó beadatni a védőoltást, vagy már meg is kapta. Egy hónappal korábban 81,2 százalék volt ez az arány.

Az oltási kampány folyamatosan gyorsul. Ezt jelzi például, hogy a beadott oltások száma 15 nap alatt emelkedett negyvenmillióról ötvenmillióra, ötvenmillióról hatvanmillióra pedig 11 nap alatt.

A június 11-vel - péntekkel - zárult héten naponta átlagosan nagyjából 816 ezer dózist adtak be, vagyis másodpercenként kilencnél is több embert oltottak be.

Egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Valamennyi típust együttvéve 61 153 242 adag érkezett, a készlet 98,3 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag - csaknem 43 millió adag - az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba,

de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

Németországban május eleje óta gyengül a vírus Alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám, amely alacsonyabban tetőzött, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott második hullám. A korlátozások nagy részét a legtöbb tartományban már visszavonták.

Az RKI vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 1489 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 40 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 2440-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 714 969 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 18 halálesetet regisztráltak. Egy héttel korábban 74 halálesetet jegyeztek fel. Az új esetekkel 89 834-re emelkedett a járvány áldozatainak száma.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×