eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az olimpiai öt karika a tokiói Odaiba Tengeri Parkban, virágzó cseresznyefaágak között 2021. április 13-án, 101 nappal a tokiói nyári olimpia kezdete előtt. A 2020-as tokiói nyári játékokat a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Ez történhet, ha elmarad az olimpia

Az ötkarikás játékokig már csak két hónap van hátra, de a negyedik hullámot eddig nem sikerült legyűrnie Japánnak, így egyre nagyobb az egészségügyi szakértők, a gazdasági élet kiemelt szereplői és a japán lakosság irányából érkező nyomás a szervezőkön, hogy mégse tartsák meg a tavalyról elhalasztott olimpiát.

A Tokiói Orvosok Szövetsége a múlt héten hatezer tagjának nevében aláírt levélben az olimpia lemondását kérte a japán miniszterelnöktől. Korábban lakossági petíció is indult, amit már 375 ezren írtak alá. A Rakuten nevű, vezető japán e-kereskedelmi cég vezérigazgatója öngyilkos küldetésnek nevezte az olimpia megrendezését pandémia közepette: ez az eddigi legerőteljesebb, az üzleti szféra irányából érkezett ellenvetés annak megtartásával szemben. A NOB ugyanakkor továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy július 23-án megkezdődnek a játékok, írja a CNN.

A szervezők készítettek egy szabálykönyvet arra vonatkozóan, hogy milyen óvintézkedésekkel lehet majd biztonságossá tenni az eseményt, amelyre sportolók ezrei érkeznek a világ minden tájáról. Ennek harmadik, végleges változata júniusban születik meg. A hivatalos álláspont egyébként az, hogy az olimpia további halasztása elképzelhetetlen, hiszen 2022-ben téli játékokat fognak Pekingben tartani. Ha bármilyen körülmények ellehetetlenítik azt, hogy idén nyáron rendezzék meg az eredetileg 2020-ra tervezett sporteseményt, akkor azt nem halasztani, hanem végleg törölni fogják.

Van jogi kibúvó

A szerződésben, amelyet a NOB Tokióval kötött a játékok szervezéséről, szerepel egy olyan kitétel, mely szerint ha bármilyen okból súlyosan veszélyeztethetik a játékok az azon részt vevő sportolók biztonságát, akkor a megállapodás semmissé válhat. Jack Anderson jogi szakértő szerint ha az olimpiát törlik, annak ugyanakkor nem jogi alapja lesz, hanem politikai, amely a szervezőkre koncentrálódó, egyre erősebb nyomásból fakadhat.

"A sportolók biztonsága, amely a NOB elsődleges szempontja, illetve a japán lakosság biztonsága, ami pedig a szervezőbizottság és a japán politikai vezetés elsődleges szempontja, lehet a kulcs"

- mondta a jogászprofesszor a CNN Sportnak."Ez nem egy átlagos, egyszeri esemény, hanem egy hatalmas, sok különböző stadionban zajló sportrendezvény" - tette hozzá.

A biztosítás sem fedez mindent

Amennyiben a rendező város felmondja a szerződést, a kockázatok és veszteségek nagyrészt a szervezőbizottságra hárulnának, amely köteles biztosítást kötni a játékokra, de a helyzet igen bonyolult, hiszen nem csak egy egyszerű rendezvény elmaradását jelenti az olimpia törlése.

"Vannak szponzori szerződések, vannak műsorszolgáltatási szerződések, vannak vendéglátási szerződések. Óriási biztosítási következményei lennének, ha törölnék a játékokat" - mondja.

A Reuters januári adatai szerint a biztosítók

2-3 milliárd dolláros veszteséggel néznek szembe,

ha az olimpia elmarad, ami az eddigi legnagyobb kárigényt jelenti a globális rendezvénytörlési piacon. A szervezők számára a játékok lemondásának pénzügyi hatása még a biztosítási kifizetések ellenére is jelentős lehet, mivel a NOB teljes finanszírozásának közel 75 százaléka a közvetítési jogokból származik. A gazdasági, illetve a hírnéven esett károkat nem tudná fedezni az a gigászi összeg sem, ami a biztosítóktól befolyhat.

A sportolók is sokat veszítenek

Hatalmas lenne a sportolók vesztesége is: becslések szerint az indulók 70 százalékának egyetlen esélye van ilyen megmérettetésen indulni: a játékok törlése révén ők

hiába töltötték fiatal éveik felét a felkészüléssel, mégsem kaphatnak lehetőséget.

Gond ugyanakkor a sportolók kapcsán az, hogy az egyes országok eléggé más ütemben haladnak az oltásokkal.

Thomas Bach NOB-elnök ugyanakkor biztos benne, hogy a tokiói olimpián szereplő sportolóknak jóval több mint nyolcvan százaléka be lesz oltva a koronavírus ellen.

Miközben a közvélemény egyre nagyobb nyomást gyakorol a játékok lemondására, Szuga Josihide japán miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy soha nem tekintette prioritásnak az olimpiát. "Az én prioritásom a japán lakosság életének és egészségének védelme. Legelőször meg kell akadályoznunk a vírus terjedését" - mondta.

Az olimpiát korábban három alkalommal törölték: 1916-ban, 1940-ben és 1944-ben, mindannyiszor világháborúk miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×