INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

nato

afganisztán

kivonulás

Afgán katonák a NATO Eltökélt Támogatás fedőnevű afganisztáni küldetése (Resolute Support Mission) által tartott, harcászati drónok használatára irányuló kiképzésén az északnyugat-afganisztáni Herátban 2019. május 29-én. Meg nem erősített hírértesülések szerint Asraf Gáni afgán elnök és a katonai szövetség megállapodást kötött arra vonatkozóan, hogy a NATO még legalább 2024-ig támogatja a tálib fegyveresek ellen évek óta harcoló afgán kormányt.

Véget ér az Eltökélt Támogatás

Infostart / MTI

Csaknem húsz év után az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei hivatalosan megkezdték csapataik kivonását Afganisztánból szombaton, miközben a szélsőséges tálibok országszerte fokozzák támadásaikat a kormányerők ellen.

Bár a csapatok kivonása hivatalosan május 1-jén kezdődött meg, a katonai felszereléseket már hetekkel korábban elkezdték elszállítani az országból.

Számos NATO-tagállam további erőket telepített Afganisztánba, hogy szavatolja a kivonulás biztonságát. Többen attól tartanak, hogy a tálibok támadást intézhetnek a távozó csapatok ellen.

A NATO az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképző misszió keretében segítette az afganisztáni biztonsági erőket 2015. január 1-je óta. Az észak-atlanti szövetség mintegy 9600 katonája állomásozik még az ázsiai országban. Az Egyesült Államok 2500, Németország 1300, Olaszország 895, az Egyesült Királyság 750, Törökország pedig 600 fegyveressel van jelen Afganisztánban.

A NATO csapatkivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a kormányrúdhoz.

Az afganisztáni újjáépítés amerikai finanszírozását felügyelő washingtoni szervezet (SIGAR) pénteken arról számolt be, hogy harminchét százalékkal megnőtt az idei év első három hónapjában az erőszakcselekmények száma Afganisztánban a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. A jelentés szerint ezért a kabuli kormány ellen harcoló csoportok, elsősorban a szélsőséges tálibok felelősek.

Az ENSZ afganisztáni missziója nem sokkal korábban azt közölte, hogy 2020 első három hónapjához képest 29 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma.

(A nyitóképen: Afgán katonák a NATO Eltökélt Támogatás fedőnevű afganisztáni küldetése által tartott, harcászati drónok használatára irányuló kiképzésén az északnyugat-afganisztáni Herátban 2019. május 29-én.)

Nyitókép: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018