eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az ukrán elnöki hivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ország helyzetéről mondja el évértékelő beszédét a kijevi parlamentben 2020. október 20-án. Az ukrán államfő kijelentette, hogy felelősségre kell vonni azokat, akik harc nélkül átadták a Krímet Oroszországnak. A helyhatóságokat azzal vádolta, hogy szabotálják a kormányzatnak a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott karanténintézkedéseit, például sokezres koncerteket rendeztek, amelyek a fertőzöttek számának drasztikus növekedéséhez vezettek.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal

Ukrán-orosz elnöki csúcs készül

Még a helyszínben nincs egyetértés.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy utasította Andrij Jermakot, elnöki irodájának vezetőjét, hogy szervezzen meg neki egy találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint ezt Zelenszkij csernobili látogatásakor jelentette ki, ahová a nukleáris katasztrófa 35-ik évfordulója alkalmából utazott.

"Valóban, én azt ajánlottam, hogy a Donyec-medencében találkozzunk. Oroszország elnöke megerősítette, hogy hajlandó találkozni, de Moszkvát javasolta helyszínül. Azt a feladatot adtam az elnöki iroda vezetőjének, hogy lépjen kapcsolatba Putyin adminisztrációjával, állapodjanak meg, hol, melyik városban találkozhatunk" - mondta az ukrán elnök.

Ezt megelőzően a Financial Times című lapnak adott interjújában Zelenszkij már kijelentette, hogy kész négyszemközti megbeszélést folytatni Putyinnal. Kiemelte, számára nem az a lényeg, hogy hol, hanem az, miről fognak tárgyalni. Azt azonban kategorikusan elutasította, hogy a Donyec-medencei szakadárok vezetőivel folytasson tárgyalást. Kijelentette, hogy nem hajlandó "terroristákkal" tárgyalni, "ez az ő helyzetében egyszerűen lehetetlen".

A háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselői álló - minszki összekötő csoporttal kapcsolatosan úgy vélekedett, hogy meg kell újítani, vagy teljesen új formátumra kell cserélni. Megjegyezte, hogy az idő sürget, mert nap mint nap halnak meg ukrán katonák a Donyec-medencei fronton. Zelenszkij emellett javasolta, hogy a konfliktus rendezésére életre hívott normandiai formátumot, amelyben jelenleg Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vesz részt, bővítsék ki az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada képviselőivel.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
×
×
×
×