INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

fülöp herceg

temetés

brit királyi család

Kaya Mar képzőművész kezében Fülöp edinburghi hercegről, II. Erzsébet brit királynő férjéről készített alkotásával a windsori kastély előtt 2021. április 17-én, a temetési szertartás napján. A  99 éves korában április 9-én elhunyt Fülöp hercegtől a windsori kastély Szent György-kápolnájában vesznek végső búcsút, majd kívánságának megfelelően a kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.

Ma délután temetik Fülöp herceget

Infostart / MTI

A gyászszertartáson harmincan lehetnek jelen.

Végső búcsút vesznek Fülöp edinburghi hercegtől, II. Erzsébet brit királynő múlt pénteken elhunyt férjétől. Fülöp herceget április 9-én, életének századik évében érte a halál a brit királyi család windsori rezidenciáján. Június 10-én lett volna 100 éves.

A temetési szertartás brit idő szerint délután 15 órakor - közép-európai idő szerint 16 órakor - kezdődik a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, de a szertartáson a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásoknak megfelelően csak harmincan lesznek jelen, valamennyien a királyi család tagjai. Harry herceg felesége, Meghan Markle nem lesz ott.

A brit kormány jelenleg érvényes előírásai legfeljebb ennyi vendég jelenlétét teszik lehetővé a temetési szertartásokon.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

Windsor, 2021. április 15.
A windsori kastélyban 2021. április 14-én készült kép egy Land Rover Defender 130 nevű katonai járműről, amelynek megtervezésében korábban a 99 éves korában elhunyt Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő férje személyesen segédkezett. A járművet az angliai Solihullban lévő Land Rover üzemben gyártották 2003-ban. Fülöp herceg maga kérelmezte, hogy az egyik ilyen járműben vigyék őt a végső nyughelyére. Fülöp hercegtől április 17-én vesznek végső búcsút a windsori kastély Szent György-kápolnájában.
MTI/AP/PA/Pool/Steve Parsons
A windsori kastélyban 2021. április 14-én készült kép egy Land Rover Defender 130 nevű katonai járműről, amelynek megtervezésében korábban a 99 éves korában elhunyt Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő férje személyesen segédkezett. MTI/AP/PA/Pool/Steve Parsons

Fülöp herceg koporsóját egy átalakított régi zöld Land Rover szállítja majd a kastélytól nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek az átalakított járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

A délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezeti.

Fülöpöt - ugyancsak saját kívánságnak megfelelően - a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.

Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018