INFORÁDIÓ
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma

moszul

terrorista

spórolás

Moszul, 2018. február 3.Megrongálódott épületek romjai között megy egy férfi az észak-iraki Moszulban 2018. február 2-án. Az iraki hadsereg és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció több hónapos harcok árán 2017 decemberében visszafoglalta a nagyvárost az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyvereseitől. Az IÁ utolsó iraki erődítménye 2014 júniusa óta volt a dzsihadisták kezén, a harcok miatt több mint egymillió ember menekült el Moszulból és térségéből, a város visszafoglalása közben több ezren vesztették életüket. (MTI/EPA/Murtadzsa Latif)

Terroristakincstárra bukkantak Moszul romjai között

Infostart / MTI

Csak dollárban fél milliárd forintnyit kuporgattak a dzsihadisták, de volt még dínár, ezüst és arany is.

Az észak-iraki Moszul romjai között felfedezték az Iszlám Állam dzsihadistáinak egyik kincstárát - közölte az iraki Safak News hírportál.

A terrorszervezet önjelölt kalifátusának egykori székhelyén, az egyik összeomlott épület alatt iraki biztonsági erők 1,59 millió dollár (480 millió forint) és 17,5 millió iraki dínár (3,6 millió forint) készpénzt, több kilogramm ezüstöt és aranyérméket találtak.

A Safak News szerint a szélsőségesek bankját egy jól értesült forrástól származó bejelentés alapján sikerült megtalálnia az iraki rendőrségnek. A pénzt és a nemesfémeket az iszlamisták minden bizonnyal a helyi lakosoktól kobozták el.

A Safak News megjegyezte, hogy a biztonságiak pénzverdébe szánt 15 kilogramm ezüstöt, illetve az Iszlám Állam által fizetőeszközként használt arany pénzérméket is találtak. Lefoglaltak emellett 17,5 kilogramm ezüstöt fémrudak formájában, illetve más, eddig pontosan még nem azonosított nemesfémeket is felfedeztek a kincstárban.

A terrorszervezet 2014 nyarán rohanta le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt területeit. Emberei megszállták Moszult, amelyet "kalifátusuk" fővárosává nyilvánítottak. Az iszlamisták az ellenőrzésük alatt álló területeket módszeresen kifosztották, a lakosokat pedig megadóztatták.

Irakban az Iszlám Állam 2017 decemberében döntő katonai vereséget szenvedett. Egykori vezérét, Abu Bakr al-Bagdadit tavalyelőtt ölték meg a szomszédos Szíriában egy amerikai kommandós akcióval. A harcok során Moszulban szinte kő kövön nem maradt. Az iraki kormány szerint a város helyreállítására legkevesebb kétmilliárd dollárra lesz szükség.

Az Iszlám Állam szétszéledt harcosai közül jó néhányan bevették magukat a sivatagokba, és onnan kiindulva hajtanak végre támadásokat.

Nyitókép: MTI/EPA/Murtadzsa Latif
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018