INFORÁDIÓ
2021. május 16. vasárnap
Botond, Mózes

arcfelismerés

ep

emberi jogok

Változtatni kíván Brüsszel az arcfelismerő technológiák kapcsán

Változtatni kíván Brüsszel az arcfelismerő technológiák kapcsán

A kettős felhasználású termékek kategóriájába helyezheti az Európai Parlament az arcfelismerést tartalmazó technológiákat. A képviselők fontosnak tarják, hogy a szükséges jogszabályok megalkotásánál az emberi jogokat is figyelembe vegyék.

Az arcfelismerés az elmúlt évek talán egyik legnagyobb technológiai fejlesztése. Sok más technológiával, például a nagyteljesítményű számítógépekkel, drónokkal és speciális szoftverekkel együtt, az arcfelismerés hamarosan a kettős felhasználású termékek kategóriájába tartozik majd. Ez azt jelenti, hogy bár ezek törvényes, civil felhasználásra készültek, a katonaság, az elnyomó politikai rendszerek vagy akár a terrorista szervezetek is visszaélhetnek velük.

Az európai kettős felhasználású termékek EU-n kívüli exportját szigorúan ellenőrzik, és az Európai Parlament a XXI. század szabályairól szavaz majd – közölte a Zöldek cseh képviselője.

„Szerintem ez hatalmas emberi jogi siker.

A rendelettel sikerült jelentősen megnövelni az átláthatósági követelményeket, ami azt jelenti, hogy tudni fogjuk, mit és kinek exportálunk, vagy legalább, hogy melyik országoknak” – fogalmazott Markéta Gregorová.

Az EP-képviselők elérték, hogy a szabályok exportengedélyek elutasításának indokaként az emberi jogok megsértését is tartalmazzák.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Változtatni kíván Brüsszel az arcfelismerő technológiák kapcsán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018