eur:
389.57
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay.com

Változtatni kíván Brüsszel az arcfelismerő technológiák kapcsán

A kettős felhasználású termékek kategóriájába helyezheti az Európai Parlament az arcfelismerést tartalmazó technológiákat. A képviselők fontosnak tarják, hogy a szükséges jogszabályok megalkotásánál az emberi jogokat is figyelembe vegyék.

Az arcfelismerés az elmúlt évek talán egyik legnagyobb technológiai fejlesztése. Sok más technológiával, például a nagyteljesítményű számítógépekkel, drónokkal és speciális szoftverekkel együtt, az arcfelismerés hamarosan a kettős felhasználású termékek kategóriájába tartozik majd. Ez azt jelenti, hogy bár ezek törvényes, civil felhasználásra készültek, a katonaság, az elnyomó politikai rendszerek vagy akár a terrorista szervezetek is visszaélhetnek velük.

Az európai kettős felhasználású termékek EU-n kívüli exportját szigorúan ellenőrzik, és az Európai Parlament a XXI. század szabályairól szavaz majd – közölte a Zöldek cseh képviselője.

„Szerintem ez hatalmas emberi jogi siker.

A rendelettel sikerült jelentősen megnövelni az átláthatósági követelményeket, ami azt jelenti, hogy tudni fogjuk, mit és kinek exportálunk, vagy legalább, hogy melyik országoknak” – fogalmazott Markéta Gregorová.

Az EP-képviselők elérték, hogy a szabályok exportengedélyek elutasításának indokaként az emberi jogok megsértését is tartalmazzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×