eur:
395.04
usd:
364.21
bux:
65475.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Ausztria átírta a tervet, nincs újabb nyitás

Sőt, három tartományban további szigorító intézkedéseket is bevezethetnek.

Ausztriában a várakozásokkal és a kormány korábbi terveivel ellentétben húsvét előtt nem lesznek további nyitások a koronavírus-járvány miatti korlátozások tekintetében - jelentette be Sebastian Kurz kancellár a szakértőkkel, az ellenzékkel és tartományfőnökökkel tartott tanácskozása után.

Ennek értelmében kútba esett a három héttel ezelőtti terv is, miszerint az éttermek kerthelyiségei kinyithatnak március 27-én. Ennek oka egyrészt a napi új megbetegedések számának lineáris növekedése, másrészt a kórházak intenzív osztályainak fenyegető túlterheltsége.

Az egyetlen tartomány, Vorarlberg, ahol a kedvező járványügyi mutatóknak köszönhetően már egy hete kinyithattak az éttermek, a kulturális és sportlétesítmények, modellrégióként szolgál Ausztria többi, jóval fertőzöttebb tartományának, és amennyiben nem romlik a helyzet, nem kell újabb szigorítástól tartania.

Ausztria többi tartományában, így a fővárosban is elmaradnak a további lazítások, tehát még az éttermek kerthelyiségei, teraszai sem nyithatnak ki.

A három legkritikusabb, keleti tartomány - Alsó-Ausztria, Burgenland és Bécs - vezetőivel még erre a hétre újabb tárgyalásokat tűzött ki a kormány a további, esetlegesen szigorító intézkedések egyeztetése végett.

Kurz hangsúlyozta, hogy azoknál a településeknél, kerületeknél illetve körzeteknél, ahol a százezer főre vetített hétnapos megbetegedési átlag eléri a 400-at, rendkívüli intézkedésekre lesz szükség. Ilyen például a negatív koronavírusteszthez kötött lakhelyelhagyás vagy a járvány megfékezését célzó intézkedések betartásának még szigorúbb ellenőrzése. Ezen túlmenően döntő jelentőségű lesz a további enyhítések bevezetésének vonatkozásában a kórházak intenzív ágyainak leterheltsége - tette hozzá a kancellár.

"A következő hónapokban még együtt kell élnünk a vírussal, és nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy veszélybe sodorjuk a kórházaink működőképességét"

- mondta a kormányfő. Ezért újfent felszólította a lakosságot, hogy éljenek az ingyenes tesztelési lehetőségek valamelyikével. A tesztkampány kiszélesítése nyomán már nemcsak az úgynevezett "tesztutcákban", hanem a patikákban és nagyon sok vállalatnál is végeznek ingyenes szűrést, melynek célja, hogy be tudják azonosítani a tünetmentes embereket, és ezáltal megszakítsák a fertőzési láncolatokat.

Az oltásokról szólva a kancellár elmondta, hogy áprilisban a 65 éven felüliek, májusban az 50 éven felüliek kerülnek sorra, és nyárig az oltható lakosság kétharmada, mintegy ötmillió ember kaphatja meg legalább az első vakcinát.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2412 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 516 565 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1983, az intenzív kezelésre szorulók 437-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 15-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9089-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 475 227.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×