eur:
393.31
usd:
368.07
bux:
66094.65
2024. április 24. szerda György
Nagyszabású előadást tartanak Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tiszteletére a phenjani Május Elseje Stadionban 2018. szeptember 19-én, a háromnapos csúcstalálkozójuk idején. A kétoldalú találkozó középpontjában az észak-koreai atomfegyverprogram leállítása és a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel.
Nyitókép: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool

Úgy tűnik, nem mindenki "internetszűz" Észak-Koreában

Komolyabb hackercsapatot is működtet az ázsiai diktatúra, hogy pénzhez jusson az atomprogram megvalósítására - íme néhány összeg.

Csak a tavalyi évben több százmillió dollárt lopott el Észak-Korea központi hackercsapata különböző országoktól, ebből 316,4 milliót egyetlenegy országból préseltek ki, derül ki egy nem nyilvános ENSZ-dokumentumból, melynek egy részéhez a CNN jutott hozzá - derül ki a Portfolio.hu cikkéből.

A pénzt az ázsiai diktatúra az atomprogramba öntötte - az MTI összeállítása szerint az ENSZ-szankíciókkal dacolva.

A szakértők szerint Észak-Koreának sikerült a nukleáris fegyverek előállításához nélkülözhetetlen hasadóanyagot előállítania, továbbá fenntartotta nukleáris létesítményeit.

A BT egyre keményebb büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Koreával szemben azóta, hogy utóbbi 2006-ban végrehajtotta első nukleáris robbantási kísérletét, csaknem teljesen betiltotta az észak-koreai exportot, és jelentős mértékben korlátozta importját.

A dokumentum egyébként Iránt azzal gyanúsítja, hogy tárgyal a kommunista állammal atomügyben, de ezt Irán tagadja.

Az Észak-Koreával szembeni szankciókat vizsgáló szakértők testülete az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) megküldött jelentésében azt állította, hogy Észak-Koreának sikerült a nukleáris fegyverek előállításához nélkülözhetetlen hasadóanyagot előállítania, továbbá fenntartotta nukleáris létesítményeit.

Phenjan "új, rövid és közepes hatótávolságú, tengeralattjáróról indítható és interkontinentális ballisztikus rakéták rendszerét mutatta be katonai parádékon" - mondták a szakértők. Észak-Korea ezenkívül bejelentette azt is, hogy új, ballisztikusrakéta-robbanófejek tesztelésébe és gyártásába kezd, és taktikai nukleáris fegyvereket fejleszt - tették hozzá.

A testület szankciókat szorgalmazott észak-koreai illetékesekkel szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×