eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Már három szomszédunk is bejelentette, hogy gyártana vakcinát

Kettejük oroszban gondolkodik, egy pedig egy "EU-engedélyes" oltás előállítására készül.

Romániában is fogják gyártani legalább az egyik olyan koronavírus elleni oltóanyagot, amelynek használatát az Európai Unió már engedélyezte - közölte szombaton Florian Citu román miniszterelnök.

A kormányfő a Mediafax hírügynökség jelentése szerint azt mondta: az Európai Bizottság érdeklődött, hogy Romániának elvileg megvannak -e a vakcinagyártáshoz szükséges kapacitásai. A miniszterelnök erre igennel felelt, és már folynak az egyeztetések a részletekről. Azt nem közölte, hogy

melyik oltóanyagról lenne szó, illetve hogy mikor kezdődhet meg a gyártás.

A jelentés szerint orosz és kínai fejlesztésű oltóanyagok gyártásáról nincs szó.

A vakcinák előállítása feltehetően a hadsereg irányítása alatt álló, bukaresti Cantacuzino kutatóintézetben történne.

Szlovákia kormányfője ugyancsak szombaton arról beszélt: elképzelhető, hogy

Szlovákiában is gyártani fogják az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyagot.

Igor Matovic a szlovák közszolgálati műsorszórónak elmondta, az orosz gyártó azt szeretné, ha azok az országok, amelyek vásárolnak a Szputnyik V-vakcinából, vállalnák azt is, hogy a területükön állítsanak elő az oltóanyagból.

A szlovák kormányfő megjegyezte, hogy tárgyalni akar a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyógyszercégek vakcinájának szlovákiai előállításáról is, de egyelőre még nem tudni, hogy ezek a tárgyalások sikerre vezethetnek-e. Ha Szlovákia maga gyárthat koronavírus elleni vakcinát, akkor azt nem tartaná meg csak saját magának, hanem más EU-tagállamoknak is szállítana - tette hozzá Matovic.

A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, Andrej Danko erre reagálva azt mondta: a kormányfőnek nem lenne szabad "tündérmesékkel" kábítania az embereket a Szputnyik V esetleges szlovákiai gyártásával kapcsolatban. "Bárcsak ez igaz lenne, de Oroszországban senki nem akarja, hogy a vakcinájukat Szlovákiában állítsák elő" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy Matovicnak arról kellene tárgyalnia Moszkvával, hogyan tudná Szlovákia importálni az orosz vakcinát.

Korábban Szerbia jelentette be, hogy gyártani fogja a Szputnyik V vakcináját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×