eur:
387.89
usd:
357.83
bux:
68100.15
2024. május 17. péntek Paszkál
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szájmaszkot viselve felszólal az Európai Parlament egynapos plenáris ülésén Brüsszelben 2020. május 27-én. Von der Leyen közölte: az Európai Uniónak 750 milliárd euróra (mintegy 262,5 ezer milliárd forint) van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és a társadalmi károk utáni helyreállításhoz.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Vakcina-harc: újabb összezördülés az Európai Unióban

Koronavírus - Négy uniós ország a Johnson and Johnson vakcinájának beszerzésére sürgette az EU-t.

Dánia, Ausztria, Csehország és Görögország kormányfője az amerikai Johnson and Johnson gyógyszergyár vakcinájának beszerzésére szólította fel az Európai Uniót pénteken.

Az Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének küldött levelet Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh, Mette Frederiksen dán és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök írta alá.

Közölték azt is: olyan információjuk van, amely szerint a Belgiumban gyártott új vakcinát az Egyesült Államokba kell szállítani az ampullákba töltéshez, illetve a csomagoláshoz. Ennek kapcsán arra utaltak, hogy tudomásuk szerint Európában is vannak megfelelő töltő és csomagoló kapacitások, amelyek kihasználásával a beszerzés felgyorsítható lenne.

A levél aláírói nem zárták ki azt sem, hogy a belgiumi vállalathoz fordulnak a probléma megoldásával kapcsolatos javaslatukkal.

A négy ország kormányfője szerint a Johnson and Johnson egyadagos védőoltása forradalmi változást jelenthet.

Hangsúlyozták annak fontosságát, hogy az EU mielőbb állapodjon meg az amerikai vakcinagyártóval.

A miniszterelnökök egyben szorgalmazták, hogy az EU folytasson gyors tárgyalásokat mielőbbi szerződéskötésről valamennyi ígéretes vakcina gyártójával, így az amerikai Novavax-szal vagy a francia Valnevával.

Hangsúlyozták: valamennyi új vakcinát mielőbb engedélyeztetni kell, ha megfelelnek a szükséges egészségügyi követelményeknek.

Macron és Merkel megvédték az európai közös oltóanyag-beszerzési stratégiát

Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár pénteken megvédték az koronavírus-elleni oltóanyagok európai beszerzési stratégiáját, amelyet egyre több tagállamban bírálnak a rendelkezésre álló adagok elégtelensége miatt.

"Teljesen támogatom az azt európai fellépést, amely mellett döntöttünk" - mondta Emmanuel Macron a német-francia védelmi és biztonsági tanács ülése után Angela Merkellel tartott közös videó-sajtótájékoztatójukon.

"Mit mondanánk most, ha Franciaország és Németország jelenleg egymással versenyezne a vakcinákért? Ebből a járványból csak európaiként tudunk kilábalni" - hangsúlyozta a francia elnök.

A német kancellár megerősítette, hogy az uniós vakcina-adagok közös megrendelését tartotta és tartja továbbra is a jó megoldásnak. Még akkor is, "ha az előállítási kapacitások nem annyira jelentősek, mint amilyenre számítottunk".

Emmanuel Macron elismerte, hogy az európaiak "nem számoltak a hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapuló vakcinák ilyen gyors sikerével",

nevezetesen azzal, hogy a Moderna, valamint a Pfizer-BioNtech oltóanyagai kerülnek elsőként forgalomba, márpedig "ezek egy jelentős részét az Egyesült Államokban gyártják". Jelezte ugyanakkor, hogy a "dolgok felgyorsultak" és az oltási kampány "áprilistól sokkal jobban fog menni".

A francia elnök üdvözölte Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének munkáját, aki a 27 tagállam nevében tárgyalta le az oltóanyag-gyártókkal a szerződéseket, és több, mint 2,2 milliárd dózisra biztosított garanciát a 450 millió európai számára.

"Az egészségügy elvileg nem uniós kompetencia, így útközben kitaláltunk egy olyan politikát, amely korábban nem is létezett" - mondta a francia elnök.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×