INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

katolikus egyház

írország

anyaotthon

Írországi anyaotthon

Bocsánatot kért az ír katolikus egyház az anyaotthonaikban történt szörnyűségek miatt

Infostart / MTI

15 százalék volt a csecsemőhalandóság, mintegy kilencezer kisbaba halt meg a XX. században az írországi intézményekben.

Bocsánatot kért Eamon Martin érsek, az ír katolikus egyház vezetője az írországi anyaotthonokban történt halálozások miatt egy független vizsgálóbizottság jelentésének közzétételét követően, amely szerint a 20. században csecsemők ezrei haltak meg ezekben az egyházi fenntartású létesítményekben.

Eamon Martin méltatta, hogy a közzétett dokumentum fényt derített "az egyházi és a társadalmi élet eme sötét fejezetére".

"Elismerem, hogy az egyház nyilvánvalóan része volt annak a kultúrának, amelyben az embereket gyakran megbélyegezték, bírálták és elutasították" – jelentette ki az érsek a jelentésben foglaltakra utalva, miszerint az egyedülálló nők és gyermekeik részére kialakított intézményekben az 1920-as és 1990-es évek között csecsemők ezrei hunytak el.

"Ezért, illetve a maradandó sebekért és érzelmi károkért őszintén bocsánatot kérek a túlélőktől és mindazoktól, akiket személyesen érintenek a felfedett tények"

– tette hozzá.

"Mintegy kilencezer gyermek halt meg a vizsgált otthonokban, ami nagyjából 15 százaléka az otthonokban elhelyezett gyerekeknek" – áll a jelentésben. Halálozások fő okaként légúti betegségek, illetve bélrendszeri gyulladások lettek feltüntetve. Az anyaotthonokban a kor társadalmában számkivetettnek számító egyedülálló nők éltek gyermekeikkel.

A létesítmények állami ellenőrzés alatt álltak, de egyházi szervezetek vezették őket.

A dokumentum megállapításai szerint a szakszerű személyzet hiánya párosítva az anyaotthonokban született gyermekek sorsa iránti általános érdektelenséggel nagyban hozzájárult a borzasztóan magas csecsemőhalandósághoz.

A vizsgálóbizottság szerint az 1960-as évek előtt a törvénytelennek számító gyermekek nagyobb valószínűséggel hunytak el ezekben az otthonokban, mint azok falain kívül.

"Rendkívül kegyetlen volt a nők számára, akiket mind komoly diszkrimináció sújtott" – olvasható a jelentésben. Az anyaotthonokban élő nők gyakran nemi erőszak miatt estek teherbe, mások egészségügyi vagy pszichikai problémákkal küszködtek.

Nyitókép: forrás: irishcentral.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018