eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője (j).
Nyitókép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor Manfred Webernek: "Balfácánnak néztek bennünket. Nem vagyunk azok"

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken válaszolt Manfred Webernek, úgy fogalmazva az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjéhez intézett reagálásában: "a helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok".

Orbán Viktor levelét a Miniszterelnöki Sajtóiroda az Országos Sajtószolgálaton keresztül tette nyilvánossá:

Manfred Weber azt állította december 3-án a Németországba akkreditált tudósítóknak, hogy nem Magyarország és Lengyelország ellen hozzák létre a hírhedt jogállamisági mechanizmust. Továbbá azt is, hogy a cél a jogállamisági kérdések depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból.

Az igazság azonban ennek éppen az ellenkezője. Ezt bizonyítják az alábbi nyilatkozatok.

Bizottság

Jourová: Orbán beteg demokráciát épít.

Reynders: Néhány tagállamban jogállamisági válság van. Különösen Magyarországon és Lengyelországban.

Timmermans: A szabad sajtó szinte nem létezik Magyarországon.

Dalli: Ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a sorba.

Parlament

Barley alelnök: Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni.

Verhofstadt: Nem kell bizonyítani, hogy Magyarország és Lengyelország működése összhangban áll-e a most felállítandó szisztémával. Ez már bizonyítva van. Most azonnal működésbe kell hozni.

Kormányok

Maas: Most lesz végre egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára.

Asselborn: Semlegesíteni kell ezt a rákos daganatot. Magyarország ugyanolyan diktatúra, mint Belarusz.

A helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében ezt többé nem tudjátok letagadni. És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt.

A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×