eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla
Nyomtatott Magyar Állampapír Plusz a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án.A november eleje óta megvásárolható nyomtatott Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10.000, 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000, 2.000.000 forintos címletekben előállított, fix, sávos kamatozású lakossági állampapír.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Átlépte az 5000 milliárd forintot a MÁP+ állománya

Ma már az államadósság egynegyedét a magyar emberek finanszírozzák, szemben a 2010-es 3 százalékkal.

Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.

A miniszter közölte: az elmúlt hetek országgyűlési vitáiban a baloldal részéről kritikák érték az adósságkezelő politikát is. A legjobb cáfolat a gyakorlat, ez pedig azt mutatja, hogy az emberek válság idején is bíznak az állampapírokban.

A mostani válsághelyzet megmutatta, nagy előny, hogy Magyarország a saját lábán áll, támaszkodhat saját pénzügyi erejére - tette hozzá.

Varga Mihály szerint az országnak biztonságosabb, ha az államadósság minél kisebb része van devizában, illetve külföldiek kezében. "Ezért 2010 óta a felére csökkentettük ezeket, a devizaarány 53-ról 22 százalékra, a külföldi kézben lévő adósság aránya pedig 65-ről 34 százalékra javult."

Ezzel párhuzamosan a lakosság szerepvállalása folyamatosan erősödött. Ma már az államadósság egynegyedét a magyar emberek finanszírozzák, szemben a 2010-es 3 százalékkal. "Így feleannyit fizetünk kamatkiadásokra, mint tíz évvel ezelőtt. És végül, az a kamat, amelyet a költségvetés kifizet nem külföldre, hanem a magyar emberekhez kerül, így visszajut a magyar gazdaság vérkeringésébe" - fűzte hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta: a MÁP+ egy olyan befektetési forma, amellyel az egész ország jól jár. Az embereknek adómentes, öt év alatt több mint 27 százalék kamatot fizető befektetést jelent, míg az államnak stabil, kiszámítható finanszírozást nyújt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×