eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pixabay

Moldova elnököt és irányt is válthat, vége az első fordulónak

Maia Sandu volt kormányfő nyerte a vasárnap tartott moldovai elnökválasztás első fordulóját - közölte a központi választási bizottság a szavazatok 100 százalékának feldolgozottsága alapján hétfőn.

Az Európa-barát, 48 éves Sandu meglepetésre a voksok 36,16 százalékát tudhatja magáénak, míg legfőbb riválisa, a második helyre befutó Igor Dodon oroszbarát leköszönő elnök 32,61 százalékot kapott. Sandu győzelme váratlan volt, meglepetést okozott.

Az első fordulóban összesen nyolc jelöltre lehetett szavazni, közülük az első két helyezett jut tovább a november 15-i második fordulóba.

Korábban még Dodon vezetett, aki a szavazóhelyiségek zárása után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a választás "szabad, korrekt és demokratikus volt".

A választás harmadik helyezettje 16,9 százalékkal, az ország második legnagyobb városának, Baltinak a polgármestere, Renato Usatii, aki a Mi Pártunk elnevezésű ellenzéki formáció vezetője.

Sandu, aki már a kampányban csalással vádolta a hatóságokat, több száz szabálysértésről számolt be, amelyek miatt közlése szerint bírósághoz fordul.

A választási bizottság határozata szerint érvényes volt a voksolás, mivel a megjelentek száma elérte 42,76 százalékot, meghaladva az elégséges, 33 százalékos mértéket.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×