eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (b) és demokrata párti kihívója, Joe Biden az ohiói Cleveland város Case Western Reserve egyetemén rendezett első elnökjelölti vitában 2020. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Akár egy hetet is csúszhat az amerikai elnökválasztás eredménye

Sokan százéves részvételi csúcs megdöntését várják a november 3-i elnökválasztástól, de lehet, hogy a koronavírustól való félelem miatt is magas a levélszavazatok száma.

Megugrott a levélszavazatok száma az amerikai elnökválasztáson, már 4-5 millióan voksoltak így – mondta az InfoRádiónak Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője. Hozzátette, hogy

a november 3-i választás eredménye csúszhat, akár egy hetet is.

Amerikai elemzők szerint százéves csúcsot is dönthet a részvétel, ezt a sok levélszavazatra alapozzák, de elképzelhető, hogy nemcsak a magas szavazati hajlandóság, hanem részben a koronavírustól való félelem áll emögött.

Sokan eldöntötték már, hogy kire szavaznak, ezért jóval a november 3-i választás előtt elküldték a voksukat levélben.

Jó néhány csatatérállamban is magas a levélszavazatok száma, ez azért okozhat gondot Donald Trump jelenlegi amerikai elnöknek, mert a felmérések szerint itt – a szakértő szerint ha nem is akkora hátrányban, mint amennyit sok elemző mér, de – 4-5 százalékos lemaradásban van Trump kihívójával, Joe Bidennel szemben, és hiába hajrázna esetleg jól, a szavazatukat már elküldőkre ennek nyilván nem lehet hatása. Eddig ezekben az államokban 10-15 százaléknyi szavazópolgár adta le voksát.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) megszólaltatta Michael McDonaldot, a Floridai Egyetem politológusát, aki szerint az eddig megnyilvánult érdeklődés azt jelzi, hogy a választási részvétel akár 60-65 százalékos is lehet. Ilyen utoljára 1908-ban fordult elő. Az amerikaiak akkor a republikánus William Howard Taft és a demokrata párti William Jennings Bryan között választottak. A választásból Taft került ki győztesen.

Törölték a második elnökjelölti vitát, Trump folytatja a kampányt

Az elnökjelölti vitákat szervező bizottság pénteken bejelentette: hivatalosan is törölte a második országos televíziós vitát Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden között. A Fehér Ház közben tudatta: Trump folytatja újraválasztási kampányát. Közleményében az elnökjelölti vitákat szervező bizottság leszögezte: mindkét jelölt kampánya "a vita napjára más irányú terveket" jelentett be. "Most már látszik, hogy október 15-én nem lesz vita, így a bizottság a figyelmét az október 22-én tartandó elnökjelölti vitára összpontosítja" - fogalmaztak a szervezők. A második elnökjelölti vitát a floridai Miamiban tartották volna, de a koronavírus-járvány és Donald Trump vírusfertőzése miatt a szervezők virtuális, azaz interneten tartott vitát szerettek volna. Ebbe Joe Biden beleegyezett, Donald Trump azonban nem. Az elnök úgy fogalmazott: "nem vesztegeti az idejét" virtuális vitákra, mert azok szerinte "nem viták".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×