eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Van a közelben egy ország, amelynek nő a lélekszáma

És tagja a V4-es országcsoportnak is. Becslések szerint most 5200-zal többen lakják, a tavalyi év végén.

Csehországnak az idei első félév végén 10,699 millió lakosa volt, 5200-zal több, mint az év elején - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

A korábbi hasonló időszakokhoz képest jóval mérsékeltebb lakosságnövekedést a statisztikusok elsősorban a koronavírus-járvány hatásainak tulajdonítják. Tavaly, az év második felében például a lakosság száma több mint 31 ezerrel emelkedett.

A lakosság számának növekedésére továbbra is pozitív hatással van a bevándorlás,

bár a számok a járvány miatt jóval alacsonyabbak, mint korábban. Az első félévben a halálozások száma meghaladta az újszülöttekét. A január-júniusi időszakban 56 900 ember halt meg, 245-tel kevesebb, mint a tavalyi első félévben.

A születések száma 53 800 volt, 1900-zal kevesebb, mint egy éve.

Az első félévben éppen a járvány okozta korlátozások következtében rekordalacsony volt a házasságkötések száma. A 13 400 házasság 9600-zal kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában. Márciusban például a házasságok száma több mint százéves minimumra esett vissza. Csökkent a válások és az újszülöttek száma is.

Az év első felében 26 400 külföldi állampolgár vándorolt be és telepedett le Csehországban, éves összehasonlításban 5700-zal kevesebben. Külföldre 18 100-an távoztak, hétezerrel többen, mint egy éve.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Ukrán és magyar tisztviselők telefonbeszélgetést folytattak, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokban elért eredményeket. Andrij Ermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere megállapodtak abban, hogy a jövő héten ismét megbeszélést tartanak, és folytatják a közös munkát az ukrán elnök és Magyarország miniszterelnöke közötti találkozó előkészítéséhez – számolt be az ukrán Rubryka.com.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×