INFORÁDIÓ
2021. november 30. kedd
Andor, András

sárga mellényesek

franciaország

tüntetés

Égő úttorlasznál tüntetnek a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek a párizsi Diadalívnél 2019. március 16-án, a tizennyolcadik egymást követő hétvégi tüntetésen. Az üzemanyagadó emelése ellen 2018. november 17-én kezdődött sárgamellényes mozgalom azóta több szociális jellegű követelést fogalmazott meg és Emmanuel Macron államfő távozását követeli.

Újrakezdik a sárgamellényesek Franciaország-szerte

Infostart / MTI

Párizsban gyorsan észbekapott a hatóság, nem lehet majd csak úgy tüntetni.

Több hónap szünet után a francia kormányellenes sárgamellényes tiltakozók szombatra több nagyvárosban is megmozdulásokat hirdettek. A várható rendbontások miatt Párizs egyes részein a prefektúra megtiltotta számukra a gyülekezést.

A csaknem két évvel ezelőtt kezdődött,

vezető nélküli, elitellenes tiltakozó mozgalom

a fővároson kívül Marseille-ben, Toulouse-ban, Lyonban, Lille-ben, Nantes-ban, Nizzában, Bordeaux-ban, Strasbourgban és több kisebb városban is utcára hívja az embereket.

A közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva Didier Lallement párizsi prefektus minden sárgamellényes gyülekezést betiltott péntek délután 4 órától szombat estig a kormányzati hivatalok és a nemzetgyűlés közelében, valamint a Champs-Elysées sugárúton, ahol már számos alkalommal rendbontásba torkollott a tüntetők felvonulása.

Rendőri források szerint 4-5 ezer sárgamellényes várható az utcákon Párizsban, akik közül ezer potenciális rendbontó. A közösségi oldalakon szerveződő fővárosi megmozdulásra 2300-an jelentkeztek be, és hétezren jelezték, hogy érdeklődnek az esemény iránt.

Jérome Rodrigues, a mozgalom egyik arca - aki egy tavalyi tüntetésen az egyik szemére megvakult egy, a rendőrök által használt oszlató gránát szilánkjától - "teljes polgári engedetlenségre" kérte a tiltakozókat, illetve arra, hogy ne igazolják magukat a rendőröknek.

Az elitellenes állampolgári tiltakozássorozat

2018 novemberben kezdődött a résztvevők által igazságtalannak tartott szociális és adópolitika ellen.

A sárgamellényesek szombatonként tüntettek rendszeresen Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen a nagyvárosokban és a közutak körforgalmaiban. A mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat, majd a 2019 május végi európai parlamenti választások után a kormány módszerváltást, nagyobb szociális érzékenységet, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést is hirdetett.

A tüntetések 2018 végi csúcspontjához képest, amikor mintegy 300 ezren vonultak az utcákra, jelentően leapadt a nemritkán erőszakba forduló megmozdulásokon a résztvevők száma.

Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018