eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőmaszkot viselő idős nő megy egy belgrádi utcán 2020. április 21-én. Szerbiában ettől a naptól kezdve rövidítik a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta szobafogságra ítélt nyugdíjasok heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén, és fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, edzőtermek, fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

A nyugat-balkáni országok többségében aggasztó a helyzet

Szakértők szerint több mint egy hónapja nem volt olyan ígéretes a járványhelyzet Szerbiában, mint most, a napi új fertőzöttek száma 300 alá csökkent. Ana Brnabic miniszterelnök szerint az ország felkészülten várja az őszt, a koronavírus-járvány második hullámát és az influenzaszezont.

Az országban szerdáról csütörtökre 26 738-ról 27 033-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szerdán kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 614-re emelkedett.

Bosznia-Hercegovinában szerdáról csütörtökre 12 856-ról 13 138-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és heten haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 379-re emelkedett.

Az aggasztó járványhelyzet miatt a Szarajevói Filmfesztivál szervezői az online térbe helyezték át az augusztus 14. és 21. közötti hétre tervezett rendezvényt. A fesztivál versenyprogramjának filmjeit és a készítőkkel zajló beszélgetéseket is a rendezvény honlapján követhetik az érdeklődők.

Koszovóban egy nap alatt 9274-ről 9492-re nőtt az azonosított fertőzöttek és tizenöttel 284-re a halálos áldozatok száma. A koszovói kormány tárgyalásokba kezdett a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel a koronavírus elleni védőoltás mihamarabbi beszerzéséről.

Közben az ellenzék szerint a járványnak sokkal tartósabb hatásai lesznek az országban, mint azt a vezetés bevallja, és ha nem kezelik hamarosan a helyzetet, akkor a járvány miatt hosszú távú gazdasági károkra, a megfelelő oktatás hiányára, ebből következően a bűnözés növekedésére, nagyarányú elvándorlásra, belpolitikai instabilitásra, a családon belüli erőszak növekedésére, a pszichés betegek számának emelkedésére, valamint - a kórházak túlterheltsége miatt - a más betegségben szenvedők számának és halálozási arányának növekedésére lehet számítani.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 11 202-ről 11 289-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szerdán hat halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 511-re nőtt.

Montenegróban csütörtökre 3361-ről 3411-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában négy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 57-re nőtt. A szakemberek azt mérlegelik, hogy milyen feltételek mellett nyithatnák meg a határokat a térség állampolgárai számára, a környező országokból ugyanis több mint egy hónapja nem utazhatnak turisták az Adria-parti államba.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×