eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Ruptly/YouTube

Úgy tűnik, nem mulasztás miatt lángolt a nantes-i bazilika

A szombat reggel egyszerre három helyen kigyulladt gótikus templom ügyében gyújtogató(ka)t keresnek.

Tűz ütött ki a nyugat-franciaországi Nantes székesegyházának belsejében szombaton - közölték a helyi tűzoltók, akikhez reggel 7.44-kor érkezett bejelentés. A lángok három ponton lobbantak fel.

A helyszínre hatvan tűzoltót vezényeltek.

A Szent Péter és Pál-székesegyházban reggel csaptak fel a lángok, és nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Később már 104 tűzoltó tartózkodott a helyszínen, hogy biztosítsák a lángok teljes elfojtását. A legfrissebb hírek szerint sikerült lokalizálni a tüzet, ami francia sajtóértesülések szerint egyszerre három helyen gyulladt ki.

"Tekintettel a tűz keletkezésének körülményeire, indokolt vizsgálatot indítani" - mondta telefonon az AFP francia hírügynökségnek Pierre Sennes nantes-i bűnügyi vezető ügyész. Hozzátette, hogy értesítették a bűnügyi rendőrséget, és tűzvédelmi igazságügyi szakértő érkezik Párizsból, hogy megvizsgálja a tűz keletkezési helyeit és a székesegyház elektromos berendezéseit.

Pierre Sennes közölte, hogy

szándékos gyújtogatás ügyében folyik a nyomozás.

Mint mondta, korai még következtéseket levonni, mert sok vizsgálatot kell lefolytatni, amelyek során új tényeket tárhatnak fel.

Egyelőre senkit sem gyanúsítanak - közölte még az ügyész.

A francia állami televízió felvételén az volt látható, hogy füst gomolyog a XV. századi gótikus épület homlokzatán, a két torony között, a rózsaablakon át.

A székesegyházban 1972-ben komoly tűz volt. Tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet.

A mostani tűz tönkretette a székesegyház nagyorgonáját, és kitörtek a székesegyház homlokzatának festett üvegablakai,

de a kár nem olyan súlyos, mint amitől eredetileg tartottak, a tűz nem érte el az épület tetőzetét.

A nantes-i eset felidézi azt, hogy tavaly a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak - a francia főváros egyik jelképének - tetőzetét rombolta le tűz, és leomlott az épület huszártornya is. A történtek azzal fenyegettek, hogy az egész épület is romba dől.

"A Notre-Dame után a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban csaptak fel a lángok. Támogassuk a tűzoltókat, akik minden kockázatot vállalnak, hogy megmentsék a gótika eme gyöngyszemét" - írta Twitter-üzenetében Emmanuel Macron francia elnök, aki Brüsszelben tartózkodik az Európai Unió csúcstalálkozóján.

Jean Castex miniszterelnök, valamint a kulturális és a belügyminiszter szombaton várhatóan a helyszínre látogat.

2015-ben egy másik nantes-i templom is kigyulladt: a Szent Donát-bazilikában az újjáépítési munkák során keletkezett tűz kis híján az épület teljes tetőzetét elpusztította.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×