eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy berlini sajtótájékoztatón 2018. november 15-én, három nappal az után, hogy bejelentette távozását a CSU elnöki tisztségéből. Seehofer november 16-án közleményben tudatta, hogy január 19-ig marad a CSU vezetője.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Seehofer: a menedékkérők elosztása kemény dió

A soros elnök Németország belügymisztere szerint az EU "méltatlan" helyzetbe hozza magát a világ előtt.

Nem várható gyors megállapodás az Európai Unió (EU) területére érkező menedékkérők szétosztásának ügyében - mondta az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország belügyminisztere Berlinben az uniós tagországok szakminisztereinek informális videokonferenciája előtt.

A menedékkérők elosztása "nagyon-nagyon kemény dió", valószínűleg a keddi miniszteri megbeszélésen sem sikerül minden részletkérdésre kiterjedő megegyezésre jutni, és

az ügyet át kell majd utalni a tagországi kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanácshoz

- mondta Horst Seehofer az ARD német országos köztelevíziónak.

Amikor megérkezik egy hajó valamely földközi-tengeri EU-s kikötőbe a közösség területére menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával igyekvő emberekkel a fedélzetén, "elkezdődik a telefonálgatás egész Európában". Minden tagországnál külön meg kell érdeklődni, hogy hajlandó-e befogadni az érkezők egy részét. A 27 közül általában 4-5, legfeljebb 6 tagország tesz eleget a kérésnek.

Az EU így "méltatlan" helyzetbe hozza magát a világ előtt, ezért az Európai Bizottságnak a soros elnökséggel együtt az eddiginél sokkal nagyobb erővel kell törekednie egy "rendezett eljárás" kidolgozására és elfogadtatására - tette hozzá a miniszter.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa hangsúlyozta, hogy az EU nemcsak gazdasági közösség, hanem az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletére épülő értékközösség, amelynek tagjai felelősséggel tartoznak egymás iránt. Ezért segíteni kell azoknak az országoknak, amelyekben a menedékkérők megérkeznek az EU-ba, és így egyben a menedékkérőknek is - mondta Horst Seehofer.

A miniszter a német soros elnökség programjáról tett korábbi nyilatkozataiban is kiemelte, hogy előre kell lépni a menekültügyi rendszer reformjában. Rendre kifejtette, hogy a német álláspont egyértelmű, lényege, hogy a menedékkérelem szándékával az EU területére belépni készülő embereket fel kell tartóztatni a közösség külső határán, és meg kell vizsgálni, hogy jogosultak-e a kérelem benyújtására. Ha nem jogosultak erre, nem szabad szétosztani őket a tagállamok között, hanem a külső határról vissza kell szállítani a hazájukba. Ezen feladatok ellátásához jelentősen bővíteni kell a Frontex EU-s határ-, és partvédelmi szervezetet.

Egy júniusban megjelent interjúban arra a felvetésre, hogy az EU keleti részén fekvő tagállamok ellenállása miatt ezek a törekvések eddig nem vezettek eredményre, azt mondta, hogy "ha egy tagország nem vesz részt az elosztásban, másként kell támogatnia a rendszert". Hozzátette, hogy az ilyen rugalmas szolidaritás "nagyon is lehetséges" formája a szolidaritásnak.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×