eur:
394.3
usd:
370.43
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

A pubok a brit gazdaság reménysugarai

Alig várják az újranyitást a szigetországban.

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint várhatóan több mint 200 millió fontot költenek a vendégek a több mint három hónapja zárva tartó angliai pubokban a szombati nyitás utáni első hétvégén, csaknem háromnegyedével többet a szokásosnál, de a hosszú távú kilátások továbbra is borúsak.

Boris Johnson brit miniszterelnök a napokban bejelentette: a koronavírus-járvány visszavonulása immár lehetővé teszi, hogy július 4-én Angliában kinyithassanak az éttermek és a pubok, amelyek a járvány terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedések miatt március vége óta nem fogadhatnak vendégeket.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn bemutatott tanulmányában üzleti felméréseket idézve azt valószínűsíti, hogy a nyitás utáni első héten a felnőtt lakosság 35 százaléka felkeresi kedvenc pubját, és jelentős hányaduk már az első hétvégén megteszi ezt.

A ház ennek alapján úgy számol, hogy

a pubok szombaton és vasárnap 6,5 millió vendéget fogadhatnak, másfél millióval többet, mint normális körülmények között.

A CEBR elemzőinek várakozása szerint a régóta várt nyitás a szokásosnál jóval nagyvonalúbb költekezésre készteti majd a pubok népét: a cég azzal számol, hogy a 15 heti zárva tartás idején lefojtott fogyasztás elszabadulásával a vendégek a tipikus hétvégi összegnél fejenként átlagosan 32 százalékkal többet költenek majd az ivókban az első júliusi hétvégén.

Ez azt jelenti, hogy mindenki a szokottnál átlagosan 2,1 korsóval több sört vagy 1,9 pohárral több bort fogyaszt majd szombaton és vasárnap.

A pubokba betérők magasabb száma és a valószínűsíthető fogyasztási többlet együtt várhatóan 210 millió font (82 milliárd forint) bevételt hoz a puboknak a hétvégén, 72 százalékkal többet az átlagos hétvégi forgalomnál - áll a CEBR hétfői előrejelzésében.

A ház szerint azonban hosszú távon a helyzet már nem ennyire rózsás, mivel továbbra is be kell tartani az emberek közötti távolságtartás előírását - bár ez a jelenlegi két méterről várhatóan egy méterre csökken -, és a vendéglátóhelyeken a nyitás után is csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lehetséges, a pubokban szokásos pulti rendelés és kiszolgálás nem.

A CEBR számításai szerint ez azt jelenti, hogy a brit pubok nyereségessége a szokásosnál több mint 75 százalékkal alacsonyabb lesz mindaddig, amíg e korlátozások érvényben maradnak, és ez továbbra is komoly fenyegetést jelent a szektor egészére.

A vendéglátó szakma más előrejelzések szerint sem számíthat a forgalom gyors felfutására hosszú távon.

Az EY globális pénzügyi-üzleti tanácsadó cég 1017 fős brit fogyasztói mintán elvégzett, minap Londonban ismertetett vizsgálatában a válaszadók 73 százaléka azt mondta, hogy hónapokig, sőt évekig is eltarthat, mire ismét rászánja magát a pubok felkeresésére. Az éttermek esetében 67 százalék nyilatkozott ugyanígy.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×