eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Brüsszel további forrást ad a járvány elleni védekezésre

Az Európai Bizottság kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már rendelkezésre álló támogatást.

Az Európai Unió tagállamai további finanszírozást igényelhetnek a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz révén rendelkezésre álló 220 millió eurót (76 milliárd forint) kitevő forrásból az alapvető áruk, az orvoscsoportok és a koronavírussal fertőzött betegek szállításához - közölte a válságkezelésért felelős biztos.

Janez Lenarcic elmondta, az új finanszírozás kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már rendelkezésre álló támogatást, valamint a közös uniós veszélyhelyzet-reagálási tartalék, az úgynevezett rescEU keretében már eljuttatott vagy még rendelkezésre álló védőeszköz-szállítmányokat.

A rendelkezésre álló 220 millió euró felhasználható az egészségügyi termékek eljuttatására oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Hozzájárul a betegek átadásához az uniós tagállamok között vagy uniós tagállamokból szomszédos országokba, ha fennáll a veszélye annak, hogy az egészségügyi szolgáltatások túlterhelődnek. Segíti az egészségügyi személyzet és a mobil orvoscsoportok szállítását uniós tagállamok között és a szomszédos országokból az unióba, hogy segítséget nyújthassanak ott, ahol a legnagyobb szükség van az orvosi ellátásra - közölte.

Az Európai Bizottság június 17-én ismertette a tagállamokkal a mobilitási csomag keretében nyújtott finanszírozás igénylésére vonatkozó eljárást és feltételeket. A tagállamok mostantól benyújthatják kérelmüket az Európai Bizottsághoz - közölte.

A 2,7 milliárd eurós költségvetésű Szükséghelyzeti Támogatási Eszközt április 16-án hozták létre. Olyan fellépéseket céloz, amelyek esetében az uniós szintű közös erőfeszítések a legeredményesebben járulhatnak hozzá a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos megszüntetését célzó közös európai ütemterv végrehajtásához.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×