eur:
394.19
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újabb lemondás a máltai újságíró-gyilkosság miatt

Lemondásra kényszerült szerdán a máltai kormánypárt alelnöke, miután egy bíróság előtt tett tanúvallomás kapcsolatba hozta a 2017-es Caruana Galizia-gyilkossággal.

Christian Cardona egy nappal azt követően nyújtotta be lemondását, hogy Robert Abela miniszterelnök, a máltai Munkáspárt vezetője erre nyilvánosan felszólította.

Abela szerdán úgy fogalmazott, hogy Cardona lemondása már az asztalán volt a reggeli órákban. Cardona, aki négy éven át látta el ezt a tisztségét, egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Az alelnök Joseph Muscat volt kormányfő közeli szövetségeseként hat éven át szolgált gazdasági tárcavezetőként, hivatalát Abela januári hatalomra kerülését követően kellett feladnia.

Christian Cardona neve június elején merült fel ismét a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkosával kapcsolatos, egyre terebélyesedő botrányban. Melvin Theuma, a gyilkossági ügy koronatanúja tanúvallomásában azt állította, hogy Cardona is fizetett az újságíró meggyilkosáért. Theuma - aki már korábban beismerő vallomást tett arról, hogy közvetítőként tevékenykedett - már eddig is lényeges információkkal látta el a nyomozókat kegyelem reményében. Kijelentette, hogy a bérgyilkos a fizetségét egy férfitól kapta, aki a januárig gazdasági tárcavezetőként szolgáló Cardona nevében járt el.

Theuma azt állította, hogy a fizetséget azon az összegen felül kapta, amelyben az ügy másik gyanúsítottjától, Yorgen Fenech üzletembertől részesült.

Cardona, aki a gyilkosságot megelőzően pert indított Caruana Galizia ellen, amiért az újságíró egyik cikkében azt állította, hogy a politikus németországi látogatása során bordélyházba látogatott, határozottan tagadta, hogy bármi köze lett volna a bűncselekményhez.

Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Caruana Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír.

Három ember ellen folyik eljárás a gyilkosság végrehajtása ügyében, Fenech ellen pedig bűnrészességért, mert őt vádolják Caruana Galizia megölésének kitervelésével. Mindeddig mindannyian ártatlannak vallották magukat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×