eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Különleges módszerrel védik Putyin rezidenciáját

A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítő alagutat alakítottak ki a Moszkvához közeli Novo-Ogarjovóban.

A látogatónak "finom vízködön" kell áthaladnia, amely fertőtlenítő oldattal hinti be a ruháját és szabadon lévő testfelületét. A berendezést egy penzai vállalat gyártja.

Hasonló eljárást több moszkvai bevásárlóközpont bejáratánál is alkalmaznak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy mindenkinek, aki találkozik az elnökkel, előzetesen Covid-19-szűrésen kell átesnie. Mint mondta, Putyin minimálisra csökkentette a személyes találkozók számát, amelyek alatt be kell tartani az egészségügyi távolságot.

Leonyid Kalinyin, az orosz ortodox egyház egyházművészeti szakértői tanácsának vezetője közölte, hogy június 22-én - a Szovjetunió elleni náci támadás évfordulóján - Putyint az orosz hadsereg főtemplomába várják. A szentélyben, amely aznap nyitja meg kapuit a hívők előtt, a liturgiát Kirill pátriárka vezeti majd.

Az elnök nem vett részt a főtemplom vasárnapi felszentelésén, amelyen egyébként a helyi közvetítés képsorai szerint a jelen lévő katonai és egyházi vezetők, valamint a veteránok

sem a maszkviselésre, sem pedig a kötelező távolságtartásra vonatkozó előírásokat nem tartották be.

Anna Popova tisztifőorvos, a járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a második világháborús veteránok abban az esetben tekinthetik majd meg maszk nélkül a Vörös téren a járvány miatt május 9-ről június 24-re halasztott győzelemnapi díszszemlét, ha külön az ő szállításukra felkészített, fertőtlenített járművel érkeznek a helyszínre és a tribünön úgy foglalnak helyet, hogy minden második helyet szabadon hagyják.

A buszsofőröket és a veteránokat fogadó önkénteseket előzetesen le fogják tesztelni. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester és Peszkov elnöki szóvivő korábban azt javasolta, hogy mindenki inkább a televízióban nézze a nácizmus feletti győzelem 75. évfordulója alkalmából megtartandó parádét. Ennek próbája miatt egyébként szerda és csütörtök este le fogják zárni Moszkva belvárosának jelentős részét.

Új szakaszban a vakcinatesztelés

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a hadsereg és a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) megkezdi a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelését. A készítmény hatékonyságának és veszélytelenségének bizonyítását célzó kísérletre jelentkezett önkéntesek első csoportját kétheti elkülönítés után fogják beoltani.

Alekszandr Gincburg, a NICEM igazgatója korábban azt mondta, hogy a tesztelés részvevőit 28 napig tartják majd megfigyelés alatt. A vakcinációt két ütemben, a nulladik és a 21. napon hajtják végre. Az akadémikus májusban arról számolt be, hogy intézetének munkatársai, őt is beleértve, a szert nem hivatalosan már kipróbálták magukon. A kísérletet sikeresnek nevezte, mert

a résztvevők szervezetében megjelentek a koronavírus antitestjei és az oltások nem jártak káros mellékhatással.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedd este a Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a Covid-19 terjedésének láncolata garantáltan csak akkor szakad meg, ha a lakosság mintegy fele már megszerezte a védettséget. Úgy vélekedett, hogy a járványellenes korlátozások akár 2021 februárjáig is érvényben maradhatnak.

Adatok

Oroszországban az elmúlt napon 7478-cal 553 301-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,4 százalékos napi növekményt jelent, amely május 1-je óta először nem éri el a 8 ezer főt. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 31,8 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 2387-tel 241 481-ra csökkent. A halálozások száma 194-gyel 7478-ra, a gyógyultaké pedig 10 036-tal 304 342-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma 1065-tel - ez az április 12. óta a legalacsonyabb növekmény - 209 385-ra, a halottaké 48-cal 3434-re, a gyógyultaké pedig 2271-gyel 128 385-re nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 15,6 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 284,6 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 308 896 embert tartanak megfigyelés alatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×