eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Leo Varadkar ír miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2019. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Félidőben cserélnek az ír kormányfők

Hárompárti koalíciós megállapodás született a kormányalakításról hétfőn Írországban, ahol így hamarosan véget érhet a február 8-ai előrehozott választás óta tartó politikai bénultság.

Az ország két legnagyobb jobbközép pártja, az eddig kormányzó Fine Gael, illetve a kormányt kívülről támogató Fianna Fáil, valamint a Zöld Párt vezetői írták alá az egyezséget, amelyet ugyanakkor még a tagságnak is jóvá kell hagynia.

Ezen megállapodás értelmében

az ötéves mandátum első felében a Fianna Fáil élén álló Micheal Martin tölti be a miniszterelnöki tisztséget, majd őt elődje, a Fine Gaelt vezető Leo Varadkar követi 2022-ben

- jelentette az RTE közszolgálati hírcsatorna.

Varadkar szerint kiegyensúlyozott, jó kompromisszumot sikerült tető alá hozni. Hozzátette, nem tudja, hogy milyen posztra fogja felkérni Martin.

A felek a kormányprogram tervezetéről is megegyeztek. Noha a pontos részletek egyelőre nem ismertek, elemzők szerint ennek legnagyobb nyertesei a zöldek, akiknek jórészt elfogadták a főbb célkitűzéseiket.

A februári választáson a legtöbb szavazatot a baloldali nacionalista Sinn Féin söpörte be, amely az Ír-sziget újraegyesítését tűzte zászlajára. A párttal azonban minden jelentősebb erő kizárta az együttműködést annak múltja miatt, főképpen azért, mert az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya volt.

Az eredmény kudarc volt az ír politikát az ország függetlenségének elnyerése óta uraló Fine Gael és Fianna Fáil számára, amelyek összefogásra kényszerültek, most először, és még így is szükség volt a Zöld Pártra a parlamenti többséghez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×