INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

koronavírus

ukrajna

kijev

Ukrán tüntetők Arszen Avakov belügyminiszter lemondását követelik egy felborított gépjármű tetején állva parlament épülete előtt Kijevben 2020. június 5-én.

Egyre drámaibb a járványhelyzet Kijevben

Infostart / MTI

Nem csillapodik számottevően a koronavírus okozta járvány Ukrajnában, Kijevben pedig rekordot döntött a fertőzések száma, ennek ellenére péntektől a kevésbé érintett területeken életbe lépett a korlátozások feloldásának újabb, negyedik szakasza.

A közegészségügyi központ pénteki tájékoztatása szerint egy nap leforgása alatt 553 újabb fertőzéses eset történt, és 15-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Az előző naphoz képest valamelyest, hat százalékkal kevesebb a fertőzött, de hárommal többen haltak meg. Ezzel 25 964-re nőtt a fertőzöttek és 762-re a halottak száma, a gyógyultaké pedig 11 372-re.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester pénteken bejelentette, hogy a fővárosban rekordot döntött a fertőzések száma.

"Nem derűlátásra okot adók a hírek: 82, laboratóriumok által megerősített fertőzött van, köztük 14 egészségügyi dolgozó"

- mondta a polgármester, egykori profi ökölvívó világbajnok. A fővárosban négyen haltak meg az elmúlt napon. A legújabb esetekkel számolva eddig Kijevben 3292 ember kapta el a koronavírust. Klicsko kijelentette, hogy a százezer főre jutó fertőzöttek aránya 14,9 százalékos, vagyis meghaladja a hatóságok által előírt normák egyikét, ezért a korlátozások enyhítését elhalasztják. "Nem lehet kockára tenni az emberek egészségét, és újabb enyhítéseket életbe léptetni. Megértem az üzleti szférát, megértem, hogy működnie kell, de mi sem szeretnénk visszatérni a (teljes) karanténhoz" - fűzte hozzá Klicsko, aki szerint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó fővárosi testület a jövő héten újra megvitatja ezt a kérdést.

A megyék közül továbbra is

az egyik legsűrűbben lakott, Romániával és Moldovával határos nyugati Csernyivci területen a legsúlyosabb a helyzet, ott már 3519 a megerősített fertőzéses esetek száma.

A Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területek járványhelyzetéről nem vezetnek statisztikát az ukrajnai egészségügyi hatóságok. Az első fertőzésre március 3-án derült fény Ukrajnában.

A járvány miatt elrendelt országos karantén június 22-ig tart, de a korlátozások enyhítése már zajlik. Az első és második szakaszban újraindulhatott a kereskedelem a piacokon és a városi közösségi közlekedés, a június elsején kezdődött harmadik szakaszban engedélyezték a közösségi közlekedés újraindítását a területek (megyék) között, illetve a sporttermek megnyitását. A péntektől kezdődő negyedik fázistól fokozatosan felújítják a belföldi repülőjáratokat, megnyithatnak a kávézók és éttermek, de az enyhítések nem vonatkoznak a fővárosra és arra a hét területre, ahol a meghatározott normánál több a napi fertőzések száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018