eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát gyászolók amerikai zászlót tépnek darabokra Teheránban 2020. január 3-án, a pénteki ima után. Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Kászim Szulejmáni tábornok halála miatt.  Az Egyesült Államok 2020. január 3-án légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A támadásban meghalt Kászim Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Irán vallási vezetője gyakorlatilag hadat üzent Amerikának

Az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai hadakkal kapcsolatban emelkedett szólásra Ali Hamenei.

Az Egyesült Államoknak nincs maradása sem Irakban, sem Szíriában, és kiűzetik mindkét országból - jelentette ki vasárnap Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

A síita nagyajatollah diákokkal beszélgetett internetes videokonferencia keretében.

"Még a saját szövetségeseik vezetői közül is többen utálják az amerikai politikusokat és az amerikai kormányt, és nem bíznak meg bennük" - fejtegette Hamenei, aki szerint ez annak tudható be, hogy

Washington erővel old meg minden konfliktust, rossz hírű kormányokat támogat,

terroristákat képez ki, feltétel nélkül támogatja az egyre elnyomóbb "cionista rezsimet", és szörnyen kezeli a koronavírus miatt kialakult helyzetet.

Az Egyesült Államok és Irán között folyamatosan nő a feszültség, amióta Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kilépett az iráni atomprogramról kötött többoldalú egyezményből, és visszaállította a szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×