eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőruházatot viselő munkások ellenőrzik a Kijevből érkező utasok iratait a moszkvai Kijevszkij vasútállomáson 2020. március 28-án. Az orosz állami vasúti társaság különvonatot indított az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására, miután az ukrán kormány bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Oroszország is lezárja határait a járvány miatt

Hétfőtől korlátozzák a közúti, vasúti és gyalogos forgalmat. A volt szovjetköztársaságokban is terjed a vírus.

Az orosz kormány úgy döntött, hogy hétfőtől lezárja az ország határátkelőit a gépjármű-, vasúti és gyalogos, hajóforgalom előtt. A korlátozás határozatlan időre szól, és nem vonatkozik a teherjárművekre, a postai, az egészségügyi és humanitárius szállítmányokra.

Oroszországban az elmúlt 24 órában 228-cal nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, így szombaton összesen

1264 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, négy halálos áldozata van a járványnak.

Bizonytalanság az ukrán határon

Ukrajnában Andrij Demcsenko, a határőrszolgálat szóvivője szombaton arról tájékoztatott, hogy az ország határain gyalogosan, illetve személyi járműveken továbbra is át lehet haladni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön jelentette be, hogy péntek éjféltől beszüntetik az ukránok szervezett hazaszállítását. A határátkelőkhöz gyalog érkezőket buszokkal szállítják át. Az ukrán határőrszolgálat által közölt adatok szerint pénteken 37 300 ukrán tért haza külföldről, csaknem kétszer többen, mint a megelőző napon.

Közben a helyi kormányzóság egyik vezető tisztségviselője közzétette, hogy a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében 21 egészségügyi dolgozó, köztük hét orvos fertőződött meg koronavírussal.

Traktorral vagy hokival a vírus ellen

Fehéroroszországból eddig hivatalosan 88 igazolt fertőzöttet jelentettek, és egyetlen halálesetről sem számoltak be. Ott továbbra is nyitva tartanak az éttermek és folytatódik - Európában egyedül - a labdarúgó-bajnokság. Ugyanakkor a 65 év felettieket arra kérték, hogy maradjanak otthon, a diákok nem kötelesek iskolába járni.

Aljakszandr Lukasenka elnök, aki korábban a traktorozást javasolta a koronavírus elleni gyógymódra, szombaton egy jégkorong-mérkőzés után kijelentette, hogy a legjobb vírusellenes tevékenység a sport, például a jégkorong.

Minden ötödik fertőzött egészségügyi dolgozó

Moldovában szinte minden ötödik koronavírus-fertőzött a kórházakban életmentéssel foglalkozó egészségügyi dolgozó - közölte Viorica Dumbraveanu egészségügyi miniszter szombati sajtótájékoztatóján.

Az országban jelenleg 199 fertőzött van, közöttük 35 egészségügyi dolgozó.

Korábban bejelentették, hogy a fertőzésben elhunyt két ember egyike egy 79 éves orvos, aki a kora ellenére nem fogadta el a vezetőség javaslatát, hogy hagyja el a fertőző betegségek klinikáját.

A miniszter szerint a 199 fertőzött többsége vidéki lakos, ezért kibővítik Balti, Comrat és Cahul kórházait.

Moldovában a járvány miatt rendkívüli helyzetet vezettek be, amely május 15-ig lesz érvényben. A volt szovjetköztársaság lezárta a határait, és minden országgal leállította a légi közlekedést.

Üzbegisztánban egy orvos meghalt szombaton, miután sikertelenül próbált meg kezelni egy fertőzöttet, amit titokban tartott - közölte a közép-ázsiai ország egészségügyi minisztere. A közép-ázsiai országban, ahol 104 igazolt fertőzöttet tartanak számon, ő a járvány második áldozata.

Üzbegisztánban országos kijárási korlátozást rendeltek el.

A Gzúziűból egyoldalúan kiszakadt Abházia is lezárta a határait április 20-ig a külföldiek és a hontalanok előtt a koronavírus behurcolását megakadályozandó. Az erre vonatkozó rendeletet szombaton írta alá Valerij Brangba "ügyvezető államfő". A közeli oroszországi Szocsi szanatóriumainak, szállodáinak és idegenforgalmi létesítményeinek bezárása után jelentősen megnőtt ugyanis az Abháziába utazni szándékozók száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×