eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin
Városi alkalmazott fertőtlenítőtést végez egy utcán az új koronavírus-járvány miatt Teheránban 2020. március 5-én. Iránban a koronavírussal fertőzöttek száma 3513 főre nőtt, 92-en életüket vesztették. Az országban egy hónapra bezárják az összes oktatási intézményt.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Egyre jelentősebb a félelem a Közel-Keleten

Tovább nőtt az új koronavírus iráni fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma.

Az iráni hatóságok szombaton bejelentették, hogy 139 új halottal és 3076 új esettel 2517-re nőtt a halottak és 35 408-ra a fertőzöttek száma. Irán a világjárvány egyik gócpontja.

Haszan Róháni iráni elnök az állami televízióban azt állította: az ország egészségügyi rendszere erős, és a járvány további terjedése esetén is képes lesz megbirkózni a nehézségekkel.

  • Jordánia bejelentette, hogy meghalt az első koronavírusos beteg, egy, a nyolcvanas éveiben járó nő, akinek egyéb egészségyi problémái is voltak. Hivatalosan 235 fertőzött van. Jordánia március 21-én határozatlan időre lezárta határait.
  • A szaúdi légitársaság jelezte: a március 29-i héten rendkívüli járatokat indít Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába, hogy a sivatagi királyságban tartózkodó brit állampolgárok hazatérhessenek. Washington is hasonló megállapodáson dolgozik Rijáddal. Szaúd-Arábiában 1104 fertőzöttről és 3 halálos áldozatról tudni.
  • A koronavírusról is szó esett a Bassár el-Aszad szíriai elnök és Abu-Dzabi trónörököse, Sejk Mohamed bin Zajed an-Nahajan közötti telefonbeszélgetésen. A két vezető először beszélt egymással a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta. Sejk Mohamed támogatásáról biztosította a szíriai népet, és jelezte: az ország nem marad magára a jelenlegi válságos helyzetben. Szíriában hivatalos adatok szerint mindössze öt koronavírus-fertőzött van.
  • A jemeni lakosság is tart a koronavírus-járványtól, annak ellenére, hogy eddig sem a kormány, sem a húszi lázadók felügyelete alatt álló területekről nem érkezett hír fertőzöttekről - mondta el egy kormányzati tisztségviselő. A forrás szerint egyre több család kerüli a tengerpartokat az ország déli részén található Ádenben. A korábban zsúfolt strandokon most alig lézeng valaki - mondta. Bár a biztonsági erők elrendelték a boltok és a piacok lezárását, a tengerpartokon nem vezettek be korlátozást.
  • Kína egészségügyi szállítmányt és szakértőket küldött Pakisztánba, hogy segítse az ázsiai országot a koronavírus elleni küzdelemben - közölte az iszlámábádi külügyminisztérium. Pakisztán kulcsfontosságú szerepet tölt be Peking új selyemút nevű projektjében, és Kína az ország egyik legfontosabb katonai beszállítója. A 220 milliós Pakisztánban jelenleg 1373 a koronavírus-fertőzöttek száma, és 11-en haltak meg a Covid-19-ben. A fertőzöttek többsége a szomszédos Iránból tért vissza. Pakisztán lezárta az iráni és az afganisztáni határt, de Imran Han miniszterelnök nem rendelt el országos karantént, mert az szerinte tönkretenné a gazdaságot. Hán a befolyásos vallási vezetők bosszújától tartva a mecseteket sem záratta be, mindössze azt ajánlotta a hívőknek, hogy ne látogassák a pénteki imákat.
  • A szomszédos Afganisztán egészségügyi minisztériuma arról tájékoztatott, hogy az országban 110 a koronavírus fertőzöttjeinek, és 4 a halálos áldozatainak száma. A kormány 21 napos kijárási tilalmat rendelt el Kabulban, amely szombaton lépett hatályba. Hasonló intézkedést hoztak Herátban, Farahban és Zarandzsban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×