eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Beni Ganz izraeli kijelölt kormányfő, a centrista Kék-fehér párt elnöke beszédét hallgatják résztvevők a Jichák Rabin Nobel-békedíjas miniszterelnök halálának közelgő évfordulója alkalmából tartott békepárti megmozduláson a meggyilkolt politikusról elnevezett téren Tel-Avivban 2019. november 2-án. Az államférfit 1995. november 4-én Jigál Amír, a békefolyamatot elutasító izraeli ortodox joghallgatók egyike gyilkolta meg egy béketüntetésen.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Tüntetésen emlékeztek Jichák Rabinra

Több tízezres békepárti tüntetésen emlékeztek meg a 24 éve meggyilkolt Jichák Rabinról szombaton Tel-Avivban.

A rendezvényt idén az "Igent a békére, nemet az erőszakra" jelmondat jegyében szervezték meg az 1995-ben meggyilkolt izraeli miniszterelnök emlékére a róla elnevezett téren. Ugyanez volt a jelszava annak a békenagygyűlésnek is, amelyen 24 éve a távozó kormányfőt támadója, Jigál Amír lelőtte.

A tömegtüntetés fő szónoka ezúttal Beni Ganz kormányfőjelölt, a centrista Kék-fehér párt elnöke volt, aki beszédében az izraeli társadalom különböző csoportjai közti megbékélést sürgette, és nevének említése nélkül bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

"A gyűlölet ismét veszélyes fegyverré vált a határokat nem tisztelő politikusok kezében" - figyelmeztetett Ganz. "Rabint a viszálykeltés, az uszítás, a gyűlölet miatt gyilkolták meg. Huszonnégy éve nincs köztünk, de sajnos szégyenünkre az uszítás felüti rút fejét" - tette hozzá.

A demonstráción felszólalt Simon Sevesz, Rabin egykori kabinetfőnöke, aki Rabinhoz hasonlította Ganzot. Utána Jaron Silberman, a Rabin-gyilkossághoz vezető időket felidéző Szörnyű napok című sorozat rendezője beszélt, valamint a Nők békét hoznak nevű feminista békemozgalom képviselői.

Jichák Rabin miniszterelnök kötötte meg a palesztinokkal a békefolyamatot megalapozó oslói megállapodást 1993-ban, amiért egy évvel később Simon Peresszel és Jasszer Arafattal együtt Nobel-békedíjat kapott. Rá két évre, 1995. november 4-én egy, a békefolyamatot elutasító izraeli szélsőséges joghallgató, Jigál Amír három lövéssel meggyilkolta, miután egy béketüntetésen beszédet mondott.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×