eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Ott sem volt, mégis öt évet kapott az évszázad gyémántrablásáért egy férfi

   A tárgyaláson egyedül azt ismerte el, hogy a zsákmány egy részét ő rejtette el.

Ötéves börtönbüntetésre ítélték a hat évvel ezelőtti, több tízmillió eurós brüsszeli gyémántrablás egyik vádlottját csütörtökön Belgiumban,

Az ügyben eljáró bíróság szervezett bűnözési vádakban bűnösnek találta, és szabadságvesztéssel sújtotta, illetve 6000 euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a 48 éves francia Marc Bertoldit különböző vagyontárgyai elkobzása mellett. A férfi a tárgyaláson egyedül azt ismerte el, hogy a zsákmány egy részét ő rejtette el. Az ügyészség nyolc év börtön kiszabását kérte.

Az ítéletet felolvasó bíró szerint Bertoldi volt a belga sajtóban az "évszázad rablásának" minősített bűncselekmény egyik szervezője, mindazonáltal az igaz, hogy ő személyesen nem vett részt a végrehajtás egészében. "Világos, hogy nem ő volt a rablás szellemi atyja" - mondta a férfi ügyvédje.

Helyszíni beszámolók szerint a farmernadrágot és sötét inget viselő, 2013-ban letartóztatott vádlott a verdikt kihirdetését szenvtelen arccal fogadta.

"Köszönöm, viszlát"

- mondta mosolyogva a bírónak, miután az közölte vele, hogy egy hónapja van a fellebbezésre.

A tizennyolc másik vádlottat korábban bizonyíték hiányában felmentették első fokon, év végén azonban új tárgyalás kiírása várható. A tettesek 2013 februárjában két autóval átszakították a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kerítését, majd megtámadták azt a járművet, amelyből éppen pakolták át a drágakövet a Swiss svájci légitársaság Zürichbe tartó gépébe.

A rablók nem használták fegyvereiket, és a mindössze öt percig tartó támadást követően azonnal elhagyták a helyszínt. A zsákmány értéke szakértők szerint meghaladja a 37 millió eurót (mintegy 12 milliárd forintot).

A nyers és csiszolt gyémánt Antwerpenből származott, és Zürichbe szállították volna. A belga város a világ nyersgyémánt-kereskedelmének első számú központja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×