eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Wikipédia/NOAA/Pacific Marine Environmental Laboratory

Átrajzolhatja a világpolitikát az északi sarkkör felmelegedése

Az északi sarkkör felmelegedése új kereskedelmi útvonalakat és bányászati lehetőségeket nyit meg, átrajzolva ezzel a világpolitikát - hangsúlyozták elemzők az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Frank Tibor Amerika-szakértő úgy véli, hogy a térség erőforrásaiért folytatott versenyben az Egyesült Államok lemaradt. Bevált eszköze, a szankciós politika nem fog eredményt hozni, ugyanis nem tudja megállítani Oroszország terjeszkedését a sarkkör felé - tette hozzá. Az amerikai politika tévedésének nevezte azt is, hogy nem működnek együtt más nagyhatalmakkal, illetve, hogy Kínát ezen a téren is háttérbe akarják szorítani. Véleménye szerint a sarkkörért vívott verseny fegyverkezésre ösztönözheti az érintett országokat, és enyhébb formában a hidegháború kiújulását sem tartja elképzelhetetlennek.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy

az északi sarkkör iránt Kína is egyre jobban érdeklődik. A távol-keleti országnak ráadásul - mint mondta - pénze is van a szükséges fejlesztésekhez,

a Jeges-tengeren pedig az eddigieknél jóval rövidebb kereskedelmi útvonalakat tervezhet. Oroszországnak a jégtakaró alól kikerülő ásványkincsek ellenőrzése mellett az északi hajóforgalom ellenőrzése jelenthet új lehetőséget, Moszkva ezért is terjeszkedik a kontinentális talapzaton - tette hozzá.

A szakértő a legértékesebb lehetőségnek a Föld teljes készletének harmadára becsülhető gáz- és olajkészletet nevezte, de hozzátette, hogy a NATO elkésett a sarkköri stratégia kidolgozásával, miközben Oroszország katonai fejlesztésekkel is terjeszkedik északon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×