INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

aszály

meleg

németország

időjárás

Frankfurt, 2018. augusztus 2.Kiszáradt földön takarítanak be krumplit Frankfurt közelében 2018. augusztus 2-án. A Németország nagy részén uralkodó tartós hőség és aszály miatt a mezőgazdasági termelők országos szövetsége előrejelzésében katasztrofális következményekre figyelmeztet. (MTI/AP/Michael Probst)

A tavalyi, történelmi méretű aszálykatasztrófánál is rosszabb jöhet

Infostart / MTI

Több mint kétszáz éve nem látott szárazság sújtja Németországot, ezzel együtt szokatlan meleg is van. Berlinben és környékén a legrosszabb a helyzet.

Áprilisban már sorozatban a 13. hónapja volt a sokévi átlag felett a középhőmérséklet Németországban, amire 1881 óta nem volt példa.

Németország lakói közvetlenül, "élőben tapasztalhatják meg a klímaváltozást" - emelte ki Gerhard Adrian, az adatokról beszámoló német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) vezetője. A szolgálat nagyjából kétezer mérőállomásán rögzített adatok szerint az idei április nemcsak szokatlanul enyhe, hanem az átlagosnál szárazabb és naposabb is volt.

  • A 9,6 Celsius fokos havi középhőmérséklet 2,2 fokkal haladja meg az 1961-1990 közötti időszak átlagát. A legmelegebbet, 28,1 Celsius fokot Münchenben mérték április 25-én.
  • A csapadékhozam négyzetméterenként átlagosan 300 milliméter volt, alig a fele az áprilisban megszokott 580 milliméternek.

A DWD országos átlagban 220 napos órát regisztrált, ami jelentősen meghaladja a 154 órás sokévi átlagot. Így az idei volt az ötödik legnaposabb április Németországban a napsütötte órák számáról szóló adatok rendszeres felvételének 1951-es kezdete óta.

A rendkívül meleg és száraz időjárás leginkább az ország északkeleti részét viseli meg, a régióban attól tartanak, hogy megismétlődhet 2018 történelmi méretű aszálykatasztrófája, vagy akár még súlyosabb helyzet is kialakulhat.

Berlinben például 11,4 Celsius fok volt a havi középhőmérséklet és mindössze 100 milliméter csapadék hullott négyzetméterenként, ezzel a tartományi rangú főváros volt a legmelegebb és leginkább csapadékszegény időjárású tartomány. A második helyen a főváros körül elterülő Brandenburg tartomány áll, 10,6 fokos átlaghőmérséklettel és négyzetméterenként 150 milliméter csapadékkal.

Nyitókép: MTI/AP/Michael Probs
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018