eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Ballagásra már nem lesz orgona

Anyák napjára talán még akad egy-két virágzó orgonabokor, de a ballagási időszakra már elvirágzik a növény. Az elmúlt években előbbre tolódott az orgonavirágzás? A klímaváltozás befolyásolja a tavaszi virágok nyílását és a rügyfakadást?

Az orgona virágzását régóta figyelik a botanikusok, már az 1800-as évek végéről vannak erre vonatkozó adatok – mondta az InfoRádiónak a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának főmúzeológusa. Pifkó Dániel hozzátette: a múlt század végén április közepétől május elejéig virágzott a növény, korábban voltak olyan évek, hogy május elején kezdte.

A szakértő kiemelte: az éghajlatváltozás miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek arra, hogy hogyan változik a virágzási ideje a – főként tavaszi – növényeknek.

A megfigyelések alapján sok növénynél egyre korábbra tolódik ez az időszak.

Az angliai orchideafajok vizsgálata alapján megállapították: az elmúlt száz évben, amikor 0,6-1 fok között melegedett az adott régió átlaghőmérséklete, akkor átlagosan 6 napot tolódott a virágzás ideje. Magyarországon is végeztek hasonló kutatásokat, és ezekből is az derült ki, hogy néhány orchideafaj korábban virágzik - más fajoknál viszont nem mutatható ki változás.

A meleg koratavasz, a meleg ősz hatása

Pifkó Dániel elárulta: a legtöbb növény képes arra, hogy – jó idő esetén – ősszel másodvirágzást produkáljon. Ez az akácnál előfordulhat, az orgonára viszont nem jellemző, bár az 1900-as évek első harmadában egyszer előfordult. Ez főként attól függ, hogy mennyire gyakoriak a meleg őszök és tavaszok.

Stresszhatások

A hőmérséklet mellett a növények vegetációs jelenségeit és a virágzást befolyásolja a szárazság is, aszályos időszakban akár ki sem hajtanak, nem virágoznak, vagy lényegesen kevesebb virágot hoznak. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy épp a stressz, vagyis az aszály okoz egy növénynél korábbi virágzást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×