INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

burgonya

krumpli

import

Nem meglepő, hogy kifogyott a magyar krumpli

Nem meglepő, hogy kifogyott a magyar krumpli

Infostart

Az ország jó ideje nem önellátó burgonyából, már februárban sincs elég. A krumpli ára azonban rendkívüli.

Jelenleg már csak Franciaországban, illetve Észak-Afrikában termesztett burgonya kapható Magyarországon, a magyar ugyanis szinte teljesen elfogyott a boltokból. Az agrarszektor.hu most arról írt, hogy ez évek óta jellemző. A rendszerváltás után ugyanis a közös európai piac szabadabbá tette az áruk mozgását, és a komparatív előnyökkel bíró országok éltek a lehetőséggel.

A burgonya vetésterülete az 1930-as években még 290 ezer hektár felett volt hazánkban, tavaly azonban már csak 13.500 hektár.

A betakarított összmennyiség az elmúlt 5 évben 350-450 ezer tonna körül ingadozott, míg a teljes magyarországi felhasználás 600 ezer tonnára tehető, ezért egy jó évjáratban a hazai termés az igények 75 százalékát, rosszabb években csak a 60 százalékát fedezi.

Az önellátás nagyjából 15 éve, azaz a rendszerváltáskor vált lehetetlenné.

Magyarországon általában február közepéig tart ki a haza burgonyatermés.

Idén újdonság, hogy elszabadultak az árak: a megugrás tavaly nyáron következett be, februárban pedig már 66 százalékkal volt drágább a burgonya az egy évvel azelőtti árszinthez képest. A helyzet mindenütt rossz Európában: tavaly az aszály az egész kontinenst érintette. 8,3 millió tonnával kevesebb burgonya termett az EU-ban, ami összemérhető volt Németország teljes tavalyi krumplitermésével - írta a portál.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018