eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk

Félszáz tömegsírt találtak az ENSZ ellenőrei

Több mint ötven tömegsírra bukkantak a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ENSZ ellenőrei és az afrikai ország hatóságai a decemberi etnikai erőszakhullámot feltáró vizsgálataik során.

A sírokat a Yumbi területen, a nyugati Mai-Ndombe tartományban találták - közölte Abdoul Aziz Thioye, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának igazgatója.

Az ENSZ szerint az etnikai összetűzések halálos áldozatainak a száma meglehetősen magas lehet, mert egy-egy tömegsírban akár öt-tíz ember is lehet, "de akár száz vagy négyszer annyi is".

Az ENSZ néhány napja közölte, hogy a régió különböző vidékein december 16. és 18. között dúló etnikai erőszakhullámban legalább 890 ember vesztette életét.

Az etnikai összetűzés a Banunu és a Batende népcsoportok között tört ki. Az erőszak pedig elfajult, amikor a banunuk egyik törzsfőnökét eltemették Yumbiban, ami ellen a batendék tiltakoztak.

Fall Sikabwe, az ország nyugati térségeiért felelős katonai parancsnok az AFP francia hírügynökségnek elmondta: vizsgálatot indítottak a tömegsírok ügyében. Hozzátette: az elkövetők katonákat és rendőröket gyilkoltak meg, aztán elvették fegyvereiket, hogy azokkal másokat is lemészárolhassanak.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×