INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

figyelmeztető sztrájk

németország

biztonsági szolgálat

repülés

Törölt járatok listája egy kijelzőn a berlini Tegel nemzetközi repülőtéren a ver.di német szakszervezet által meghirdetett sztrájk idején, 2019. január 7-én. A földi biztonsági és csomagkezelő személyzet mai napra meghirdetett figyelmeztető munkabeszüntetése számos járatot érint, és jelentős fennakadást okoz a légi kikötő működésében.

Egész nap késések lehetnek a berlini repülőtereken

Infostart / MTI

A biztonsági szolgálatok dolgozóinak hétfő reggeli figyelmeztető sztrájkja miatt összesen 47 járatot törölni kellett, több tucat járat pedig jelentős, esetenként 4-5 órás késéssel közlekedik a két berlini nemzetközi repülőtéren.

A németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi) által szervezett munkabeszüntetés miatt 47 járatot törölni kellett, több tucat járat pedig jelentős, esetenként 4-5 órás késéssel közlekedik, és a menetrend várhatóan csak délután áll helyre a Schönefelden és a Tegelen.

Törölték a Ryanair légitársaság Schönefeldről Budapestre közlekedő, FR 196 jelzésű járatát, illetve a Budapest-Schönefeld útvonalon közlekedő, FR 197 jelzésű párját.

A Wizzair W6 2315 és 2316 jelzésű, és az easyJet EZY4623 és 4624 jelzésű Schönefeld-Budapest járatpárja viszont rendben, késés nélkül közlekedik a repterek üzemeltetőjének (Flughafen Berlin Brandenburg - FBB) honlapján közölt adatok szerint.

A Verdi egységesen 20 eurós (6540 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasok, a poggyász, a teherszállító járatok rakománya és a légitársaságok személyzete ellenőrzését végző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. Az ágazat munkaadói érdekképviseletével (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen - BDLS) folytatott bértárgyaláson eddig négy fordulót tartottak.
A BDLS elutasítja a szakszervezeti követelést, helyette 2 százalékos béremelést ajánl. A Verdi ezt elfogadhatatlannak tartja, ezért figyelmeztető sztrájkkal nyomatékosította követelését. A következő tárgyalási fordulót január 23-án tartják. Addig újabb sztrájkokra lehet számítani.

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban, a berlinieké jelenleg 17,12 euró.

Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018