eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A gaboni állami televízió felvételén Obiang Ondo Kelly főhadnagy, a köztársasági gárda főparancsnok-helyetteseként bemutatkozva bejelenti, hogy a katonaság Ali Bongo elnök távollétében átvette az ország irányítását a gaboni fővárosban, Libreville-ben 2019. január 7-én. A hadsereg megszállta az állami rádió és tévé székházát, kijárási tilalmat vezetett be a fővárosban, ahol harckocsik és páncélozott járművek járőröznek az utcákon. A gaboni államfő jelenleg Marokkóban tartózkodik, ahol egy agyvérzést követően gyógykezelik.
Nyitókép: MTI/Gaboni állami televízió

A kormány szerint véget ért a gaboni kormánypuccs

A gaboni kormány bejelentette hétfőn délelőtt, hogy ura a helyzetnek, és letartóztatták az erőszakos hatalomátvételt megkísérlő katonákat.

"Visszatért a nyugalom az országba, a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk" - mondta Guy-Bertrand Mapangou kormányszóvivő az AFP hírügynökségnek nyilatkozva.

A France24 hírtévének nyilatkozva azt mondta a szóvivő: "a kormány és intézményei a helyükön vannak." Állítása szerint az állami rádió és tévé székházát mindössze öt katona szállta meg hétfőre virradóan, ők szólították fel népet, hogy lázadjon fel. "Négyet közülük letartóztattunk, egy elszökött" - mondta.

Egy meg nem nevezett katonai forrás azonban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a puccskísérlet kitervelőit nem fogták el a kormányhoz hű erők.

A rádiószékháznál mintegy háromszáz civil gyűlt össze a lázadásra felszólító katonák szavára. Őket a kormányhoz hű katonák könnygázzal szétoszlatták. A város fölött katonai helikopterek köröztek, egyébként nyugalom volt Libreville-ben délelőtt - jelentette a Reuters.

Az Afrikai Unió (AU) közleményben szigorúan elítélte a puccskísérletet. "Megerősítem, hogy az Afrikai Unió határozottan elutasít minden nem alkotmányos változtatást" - írta Twitter-profilján Musza Faki Mahamat, az AU-t iránytó bizottság elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×