INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

kercs

iskolai lövöldözés

ámokfutó

krím-félsziget

Az áldozatok iránti kegyelet jeléül virágot tesz Kercs moszkvai háborús emlékművére egy nő 2018. október 17-én, miután egy 18 éves tanuló lövöldözött a Krím félszigeten fekvő Kercs műszaki szakiskolájában. A vegyész szakos diák 18 embert megölt és ötvennégyet megsebesített, majd magával is végzett.

Személyes motivációja lehetett a kercsi ámokfutó diáknak

Infostart / MTI

Nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halottjainak száma. Kiderült az is, hogyan követte el a diák a vele együtt 21 áldozatot követelő, több mint 50 embert megsebesítő támadást.

Huszonegyre nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halálos áldozatainak száma. A magtámadott műszaki szakiskola átkutatása során újabb holttestre bukkantak, majd egy sebesült csütörtökön belehalt sérüléseibe.

Vlagyiszlav Roszljakov, az iskola 18 éves, negyedikes, vegyész szakos tanulója 19 embert - 14 diákot és öt felnőttet - agyonlőtt, majd magával is végzett a tanintézményben. Az áldozatok közül hatan még nem töltötték be a 18. életévüket. A hozzátartozók csütörtök reggelre valamennyi halottat azonosították.

Házi készítésű bombával kezdte, karabéllyal folytatta

A támadó működésbe hozott egy fémdarabokkal megtöltött, házilagos készítésű robbanószerkezetet, majd egy karabéllyal lövöldözni kezdett. A több mint félszáz sebesült közül tízet intenzív osztályon ápolnak. Őket Moszkvába és más orosz nagyvárosokba szállítják át további kezelésre. Csütörtök délelőtt 44-en szorultak további orvosi ellátásra.

A Rosszija 24 televízió beszámolója szerint a bombából kirobbant fémrészecskék többeknél végzetes végtagsérüléseket, valamint súlyos izom- és belső szervi roncsolást okoztak. Az áldozatok hozzátartozóival és az amputációt elszenvedett sérültekkel pszichológusok foglalkoznak.

Roszljakovnál a híradások szerint nagy mennyiségű lőszert, valamint egy további robbanó- és több gyújtószerkezetet találtak. A támadó a nyomozás megszellőztetett eddigi eredményei szerint egy lövészklub tagja volt, vallási szektához, szélsőséges csoporthoz nem tartozott. A Kommerszant című lap értesülése szerint viszont továbbra is vizsgálják, hogy nem állt-e kapcsolatban ukrán szélsőségesekkel.

Személyes indítéka lehetett

A lőfegyverhez - egy Bekasz típusú, csőtáras vadászpuskához - amelyet a támadás előtt mintegy egy hónappal szerzett be, törvényesen jutott hozzá. A történtek miatt az orosz parlament alsóháza napirendjére tűzte a lőfegyverhez jutás megszigorítását.

Az Interfax hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ámokfutásnak a nyomozás nem végleges verziója szerint személyes indítéka lehetett,

a diák konfliktusban állhatott tanáraival. Az indítékkal kapcsolatban hivatalos nyilatkozat nem hangzott el.

A történteket a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz hatóság, a Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán előbb terrortámadásnak, majd közveszélyes módszerrel elkövetett, többszörös emberölésnek minősítette.

Fegyveres posztokat állítanak

Roszljakovot, aki elvált szülők gyermeke volt, az iskolában hallgatag diákként ismerték, s bár nem mutatott fel kiváló tanulmányi eredményt, jó véleménnyel voltak róla. A Kommerszant úgy tudja, hogy volt már dolga a rendőrséggel egy olyan esetben, amikor a barátaival alkoholt fogyasztott.

A történtek miatt a Krímben hámnapos gyászt rendeltek el, és előzetes bejelentés szerint csütörtöktől minden iskola és óvoda mellé fegyveres őrt állítanak.

A félszigetet Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, de azt a lépését az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége nem ismerte el.

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018