eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Evakuálják a gyermeket a környezeti katasztrófa sújtotta krími településről

Buszokkal szállítják el az iskolás korú gyermekeket a helyi hatóságok az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget északi részén fekvő Armjanszk településről a helyi vegyi üzem okozta környezetszennyezés miatt - számolt be csütörtökön a Krim.Realii helyi hírportál.

Több mint egy hete jelentek meg az első hírek az ukrán médiában arról, hogy a Krím északi részén, Armjanszk településen és környékén a helybeliek szerint a levegő bűzössé, fojtogatóvá vált, a fémtárgyakon rozsdaszerű, a növényeken zsíros, szürkészöld lerakódás képződött. Többen allergiás reakcióra emlékeztető tüneteket észleltek magukon: hányingert, természetellenes szomjúságot és égő érzést orrukban és torkukban.

A Krími hatóságok szerint a Dmitro Firtas ukrán oligarcha tulajdonában lévő armjanszki Krimszkij Titan nevű vegyi üzemből került ki káros anyag - feltételezhetően kénsavgőz - a levegőbe. A krími kormány viszont csak kedden ismerte el nyilvánosan azt, hogy Armjanszk levegőjében meghaladta a megengedett normát a káros anyagok mértéke.

Natalja Honcsarova krími oktatási miniszter a Krim.Realii csütörtöki beszámolója szerint elmondta, hogy a településen lakó 2600 iskolás közül 2200-at terveznek elszállítani buszokkal a félszigeten lévő szanatóriumokba. A maradék négyszáz gyerek szülei úgy döntöttek, hogy maguk oldják meg a gyerekük ideiglenes elhelyezését más településen. A gyerekekkel több szülő, illetve tanár is együtt utazik. Honcsarova tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban 2800 személyt szállítottak el Armjanszkból.

A Krim.Realii hozzáfűzte, hogy a krími vezetés igyekszik kerülni az "evakuálás" kifejezést, a tisztségviselők pedig azt állítják, hogy az emberek egészségét nem fenyegeti veszély. A településről menekül, aki tud. Az UNIAN ukrán hírügynökség értesülései szerint az iskolásoknál fiatalabb gyermekek evakuálását a helyi vezetés nem tudja egyelőre megoldani, ezért a kisebb gyerekek elszállításáról a családjuknak kell gondoskodniuk.

Az ott maradóknak a krími hatóságok azt tanácsolják, hogy lehetőleg maradjanak az otthonukban, zárják be az ablakokat és, a lehető legkevesebbszer menjenek ki az utcára.

Helybeliek közösségi portálokon arról számolnak be, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt a központi vezetés beállítja. A település patikáiban hiánycikk lett a védőmaszk és a gézkötszer. A légszennyezésnek tulajdonítják, hogy döglött madarak hevernek az utcákon és sok fáról elhullott az összes levél.

Petro Porosenko ukrán elnök környezeti katasztrófának nevezte a Krím északi részét sújtó vegyi szennyezést. Utasította a kormányt, hogy a Krímmel határos Herszon megyében készüljenek fel Armjanszkból érkező gyerekek fogadására. A határőrséget pedig arra utasította az államfő, hogy a szervezett gyerekcsoportokat egyszerűsített eljárással eresszék be a Krím félszigetről.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×