eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin
Pahoa, 2018. május 6.A Kilauea tűzhányó lávája ömlik egy úton, a hawaii Pahoa Leilani lakónegyedében 2018. május 5-én. A vulkánkitörés folytatódása miatt újabb kétezer embert költöztettek ki otthonából a hawaii Nagy-szigeten. (MTI/AP/Marco Garcia)
Nyitókép: Marco Garcia

Döbbenetes fotók a vulkánkitörés következményeiről - képgaléria

Újabb földrengéssorozat Hawaiin, lakott területre is lövell lávát a Kilauea vulkán.

Újabb földrengéssorozat rázta meg pénteken Hawaii Nagy Szigetét, és az ottani Kilauea vulkán ismét lávát lövell ki, ezúttal már lakott területre is.

A hatóságok már az előző nap figyelmeztették a vulkán közvetlen szomszédságában élőket - mintegy tízezer embert -, hogy ajánlatos elhagyniuk otthonukat, mintegy 1500 ember távozott is, pénteken pedig további százak.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése alapján a legerősebb rengés - 6,9-es - helyi idő szerint pénteken 12.32-kor (közép-európai idő szerint szombat hajnali fél kettőkor) történt. A helyi polgári védelem azonban szökőárriadót nem rendelt el. Ezt a rengést egy órával megelőzte egy 5,3-as, és követte másfél órával egy 5,4-es erősségű rengés.

A lávakitörés miatt két lakóépület kigyulladt a Kilauea közelében.

Az evakuálást a hatóságok elsősorban azért rendelték el már korábban, mert a vulkánból kiszabaduló kéngáz légzési problémákat okozhat a lakosoknál, főleg az időseknél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×