eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fontos listán került az élbolyba Magyarország

A francia állampolgárság a legvonzóbb, a szomáliai a legkevésbé - derül ki egy friss felmérésből. A magyar állampolgárság az élbolyban.

Idén is elkészült a Henley & Partners által összeállított, a világ állampolgárságait osztályzó index (Kochenov Quality of Nationality Index, QNI), amely objektív szempontok alapján igyekszik meghatározni egy-egy állampolgárság értékét és vonzerejét - írja a Portfolio.

Idén 209 állampolgárságot vizsgáltak meg a lista elkészítői. A lista készítői hét tényezőt vettek számításba:

  • a gazdaság mérete,
  • az emberi teljesítőképesség fejlődése,
  • a közrend
  • a stabilitás,
  • hány országba lehet vízum nélkül eljutni turisztikai vagy letelepedési céllal,
  • ezen országok fejlettségi szintje.

Az első 10 helyezett között - Norvégia kivételével - csak uniós tagállamokat találhatunk, az első helyezést Franciaország szerezte meg. Ez újdonság, az előző években még a német állampolgárság volt a csúcson, ez azonban most a második helyre csúszott. A harmadik helyezést az izlandi állampolgárság nyerte el az idei évben.

A magyar állampolgárság nem került be a legjobb 10 közé, attól még előkelő helyen végzett, megtartva korábbi 18. helyezését.

A környező országok közül csak Ausztria (10.), Csehország (15.) és Szlovénia (17.) végzett előkelőbb helyen, lehagytuk Szlovákiát (19.), Lengyelországot (20.), Romániát (25.) és Horvátországot is (28.).

Az országok közötti szabad mozgás kevésbé rugalmas volta miatt ugyanakkor olyan országok is mögöttünk végeztek, mint az Egyesült Államok (27.), Kanada (33.) vagy Ausztrália (32.).

A lista végén Szomália végzett, az utolsó előtti helyezett pedig Afganisztán, amely tavaly még az utolsó volt. Az utolsó 10 között még olyan országok végeztek, mint Irak, Dél-Szudán, Közép-Afrikai Köztársaság, valamint Szíria és Jemen.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×